Energie regenerabilă

Cât costă un kit sistem de panouri solare fotovoltaice, prețuri, infromații și ce trebuie să iei in calcul

Cele mai frecvente două întrebări care se pun de obicei în jurul energiei solare sunt: Care este prețul unui kit pentru panouri fotovoltaice? Sau – Cât costă un sistem de panouri solare?

Pentru determinarea acestor preturi intrã în joc mai mulți factori despre care vei afla mai jos.

Costul panourilor solare a fost redus cu 77% din 2010 – perioadă care s-a caracterizat prin creșterea prețurilor de aprovizionare, impozitare mai prietenoasă care include deduceri, precum și ajutoare importante care se încadrează în programul Casa Verde 2024.

Fiecare instalație fotovoltaică începe cu un studiu energetic și crearea unui buget. Rezultatul acestui proces este crearea unei instalații capabile să asigure economii de energie timp de aproape 30 de ani.

Ce factori determină prețul unui sistem de panouri fotovoltaice?

Costul unei instalații de panouri fotovoltaice poate varia în funcție de caracteristicile acoperișului tău și orientarea acestuia.

Per total sunt trei factori care, fără îndoială, joacă un rol fundamental în costul final:

Dimensiunea instalației

Prețul instalației depinde în principal de dimensiunea acesteia. Cu cât dimensiunea este mai mare, cu atât investiția este mai ridicată, dar cu atât și beneficiile pe termen lung sunt mai mari.

Deși prețul inițial poate fi puțin înfricoșător, gândește-te la panourile solare ca la o investiție pe termen lung. Nu numai că economisesti la facturile de electricitate, dar contribui și la o planetă mai verde.

În general, te poți aștepta ca investiția în instalația de panouri fotovoltaice să fie amortizată în aproximativ 8 până la 10 ani. Cu toate acestea, odată cu granturile și stimulentele disponibile în programul Casa Verde – Electric UP 2, această perioadă poate fi semnificativ redusă.

Calitatea componentelor

Alegerea calității superioare pentru panourile fotovoltaice va crește prețul instalației, dar va asigura o rentabilitate mai mare datorită eficienței acestora.

Cumpărarea panourilor solare de calitate previn costuri neașteptate și garantează o producție bună pentru mai mult timp.

La fel se întâmplă și cu invertoarele – cea mai scumpă componenta a întregii instalații. Trebuie să ții cont de faptul că un invertor ieftin îți poate crea probleme de performanță sau de monitorizare.

Consumul anual de energie electrică

Costul instalării panourilor solare variază în funcție de nevoile și obiceiurile de consum ale fiecărei familii.

Care este costul Energiei Electrice în România 2024?

Este important să cunoaștem în detaliu cât costă un kilowatt de energie electrică în 2024 și cum sunt reglementate tarifele pentru diferite categorii de consumatori.

Pentru a oferi protecție și predictibilitate consumatorilor, autoritățile au stabilit tarife plafonate în funcție de cantitatea lunară de energie electrică consumată:

 1. Consum între 0-100 kWh/lună: Prețul plafonat este de 0,68 lei/kWh, TVA inclus. Această categorie include majoritatea consumatorilor, peste 5 milioane de gospodării, și oferă o protecție specială pentru familiile cu venituri reduse.
 2. Consum între 100,01-255 kWh/lună: Plafonul crește ușor la 0,80 lei/kWh, tot cu TVA.
 3. Consum peste 255-300 kWh/lună: Prețul maxim este de 1,3 lei/kWh.
 4. Consum peste 300 kWh/lună: Întreaga cantitate se plafonează la 1,3 lei/kWh.

Câți bani salvezi cu o instalație fotovoltaică?

O instalație solară care funcționează în condiții optime poate realiza economii de la 30% până la 70% la factura de energie electrică.

Care este prețul unui sistem de panouri fotovoltaice în 2024?

Prețul mediu al unei instalații de panouri fotovoltaice solare în 2024 este de aproximativ 4500 de €, incluzând echipamente și forța de muncă.

Este important de reținut: costul pe watt nu este același pentru toate cazurile. Acest cost variază în funcție de locație, dimensiunea instalației, dacă este instalată pe acoperiș sau pe sol, tipul acoperișului, dacă este necesară sau nu o utilitară specială pentru a fi montată și echipamentul fotovoltaic utilizat.

În medie, casele din România au o putere de 3.000 de wați (3 kW) , ceea ce înseamnă că vei avea nevoie de aproximativ 10 panouri solare pentru a-ti acoperi nevoile. Totuși, la proiectarea unei instalații fotovoltaice se ține cont de alți factori: condițiile acoperișului, orele de lumină din zona ta sau consumul zilnic.

Preț instalație fotovoltaicăNr. panouri solareFactura de energie electricăConsum kWh/lunăConsum kWh/an
de la 3.700 €4 – 6 panouri50 € – 100 €200 – 400 kWh/lună3.600 kWh/an
de la 4.400 €6 – 9 panouri100 € – 150 €400 – 600 kWh/lună6.000 kWh/an
de la 5.900 €9 – 12 panouri150 € – 200 €600 – 800 kWh/lună8.400 kWh/an
de la 7.100 €12 – 14 panouri200 € – 250 €800 – 1.000 kWh/lună10.800 kWh/an
peste 10.000 €Peste 20 de panouriMai mult de 250 €Peste 1.000 kWh/lună12.001 kWh/an

Care este prețul unui panou solar?

Dacă luăm 400W ca panou cu o eficiență „normală”, putem afirma că pentru un panou fotovoltaic instalat costul mediu va fi de aproximativ 150 €

Preț panouri fotovoltaice în funcție de calitate

La ElectricUP lucrăm cu o clasificare care împarte panourile în funcție de factori precum performanța, durabilitatea sau calitatea produsului.

Calitate panouCaracteristiciPreț
EconomicNivel scăzut de producție de energie, garanție minimă și eficiență normală.De la 100 €
StandardCel mai bun raport calitate/prețDe la 150 €
PremiumCostul este de obicei mai mare, dar performanța este optimă și oferă mai multe garanții decât celelalte.De la 200 €

Cost panouri solare în funcție de tipul de proprietate

Încă o dată, consumul de energie este factorul cheie în definirea prețului unei instalații de panouri fotovoltaice solare, fie pentru persoane fizice sau juridice.

În plus, trebuie să ții cont de spațiul disponibil, locatia, tipul de acoperis, materialele și echipamentele suplimentare necesare montarii panourilor sau urcarii pe acoperiș și nu în ultimul rand, calitatea panoului ales.

Tipul de proprietateNivelul de consum anualNumărul de panouri solarePreț
Casa pentru o singură familie3.000 kWh4 – 12De la 3.500 €
Bloc sau comunitate într-un cartier7.000 kWh15 – 20Între 10.000 € și 15.000 €
Companii76.000 kWh35 – 40De la 26.000 €

Pe de altă parte, în cazul comunităților dintr-un cartier(sau a cooperativelor) profitabilitatea este mult mai mare pentru ca plata se împarte între toți proprietarii comunității, reducand cheltuiala și perioada de amortizare a instalatiei.

Pret panouri solare pentru o casă de 100 mp

Numărul de panouri fotovoltaice de care ai nevoie pentru casa sau afacerea ta depinde de doi factori: (1) cantitatea de energie pe care o pot produce panourile și (2) cantitatea de energie electrică pe care o consumi în fiecare lună.

Iată un tabel care estimează numărul de panouri necesare pentru o casă de 100 m2 orientată spre sud și cu un acoperiș înclinat între 25º și 30º:

Consumul anual al unei locuințe de 100 m2Numărul de panouri solareNivelul consumuluiPreț
Între 2.000 kWh și 4.000 kWh4 – 6Scăzut – mediuDe la 3.500 €
Între 4.000 kWh și 6.000 kWh7 – 10MediuAproximativ 5.650 €
Între 6.000 kWh și 8.000 kWh10 – 16Mediu – RidicatDe la 7.600 €

Nu există două case la fel și nici nu au exact același potențial solar, așa că este important să discuți cu o firmă specializată în energie fotovoltaică pentru a obține o estimare exactă a producției totale de energie verde.

De exemplu, ne așteptăm ca instalația clasică de 3 kW să producă aproximativ 200 kWh într-o zonă însorită și pe un acoperiș neobstrucționat orientat spre sud , dar, în schimb, va produce doar 150 kWh într-o regiune cu mai puțin soare sau unde o umbră afectează casa.

În al doilea rând, trebuie să știi câtă energie electrică se consuma. O casă obișnuită din România consumă aproximativ 300 kWh pe lună , dar poate varia foarte mult în funcție de fiecare familie. Dacă casa ta are piscină, încălzire electrică sau electrocasnice foarte mari, s-ar putea să consumi mai mult decât media.

Consumul tău poate varia și în funcție de sezonul anului, dacă ai aparate de aer condiționat sau de încălzire centrală.

Ce factori influențează consumul de energie din casa ta?

 • Dimensiunea casei – casele mai mari tind să aibă un consum mai mare de energie din moment ce este necesară o cantitate mai mare de electricitate pentru încălzirea sau răcirea suprafețelor;
 • Localizarea casei – o casă care se află într-o regiune caracterizată de vreme blândă va avea un consum mai mic de energie , comparativ cu o casă localizată într-o zonă extrem de rece;
 • Materialele de construcție utilizate la construcția casei – casele mai vechi sunt caracterizate de materiale mai puțin eficiente, care facilitează transferul de căldură. Din acest motiv, proprietarii lor sunt nevoiți să utilizeze mai multă energie pentru răcirea sau încălzirea locuinței;
 • Numărul de persoane din gospodărie – utilizată pentru încărcarea dispozitivelor mobile sau pentru gătirea alimentelor, energia electrică este un serviciu pe care oricine din casă îl folosește. Cu cât sunt mai mulți oameni în casă, cu atât consumul de energie electrică va fi mai mare;
 • Numărul de electrocasnice și electronice – cele mai multe aparate din casă necesită electricitate pentru a funcționa. Astfel, cu cât ai mai multe aparate, cu atât consumul va fi mai mare;
 • Tipul de electronice și electrocasnice – spre deosebire de dispozitivele vechi, care utilizează o cantitate mai mare de energie, aparatele noi – eco-friendly – sunt mai eficiente prin prisma consumului redus de energie, dar și prin faptul că nu afectează mediul înconjurător;
 • Obiceiurile de consum – pentru economisirea energiei, se recomandă limitarea utilizării unui anumit dispozitiv sau utilizarea acestuia doar la capacitatea maximă. De exemplu, mașina de spălat ar trebui să funcționeze doar când aceasta este plină cu rufe.

Care este prețul componentelor sistemului de panouri fotovoltaice?

În bugetarea panourilor solare ar trebui sa apară atât costul total al instalatiei fotovoltaice, cat și pretul defalcat al restului componentelor.

Imagine componenteTipul componenteiBugetul componentelor
Panouri fotovoltaice bifacialePanouri solare50 € – 400 €
Invertor on-grid monofazat Huawei SUN2000L 2.0 - 5.0 kWInvertor solar400 € – 3.000 €
montaj panouri fotovoltaiceStructuri de montaj35 € – 100 €
Ecran de monitorizare100 € – 300 €
Panou de protectie pentru DC și AC200 € – 400 €
Huawei LUNA2000-5-S0 1Baterii solare500 € – 3.000 €
Contor bidirecțional200 € – 250 €
Manopera si materiale700 € – 2.000 €

3 sfaturi înainte de a cumpăra un kit de panouri solare

Dacă te gandesti să cumperi panouri solare pentru casa ta, avem cateva sfaturi. Continuă să citești pentru ca investiția pe care urmează să o faci să fie sigură și să profiți din plin de toate beneficiile trecerii la autoconsumul fotovoltaic.

Cumpără panouri solare noi

Deși poate fi tentant să achiziționezi panouri solare second-hand datorită prețului mic, în nici un caz nu este o idee buna, din moment ce randamentul scăzut, provenienta dubioasă, absența garanțiilor și cei câțiva ani de utilitate face ca ceea ce la început pare a fi o mare economisire să devină o investiție neprofitabilă.

Cere sfaturi profesionale și comparații

Înainte de a achiziționa un sistem de panouri fotovoltaice pentru casa ta, este esențial ca un profesionist să te sfatuiască asupra diferitelor produse disponibile pentru ca instalatia să se adapteze perfect nevoilor specifice ale locuinței tale. De asemenea, este indicat să obții mai multe cotații, pentru a evita plata prețurilor umflate.

La ElectricUP avem o echipă de experți care te vor îndruma și va realiza un studiu personalizat al locuinței tale pentru a-ti putea oferi varianta care ți se potrivește cel mai bine.

Solicită o ofertă gratuită și află mai multe cu noi!

Casa Verde: Profită de ajutoarele și subvențiile disponibile

Pe 31 Ianuarie 2024 a fost publicată de către Guvernul României în secțiunea Ministerul Energiei, noua Ordonanță de Urgență privind finanțarea întreprinderilor mici, mijlocii, HORECA prin Programul de finanţare „ELECTRIC UP II”.

Echipa ElectricUP îți oferă consiliere cu privire la legislație, documentație şi alte detalii legate de accesul la finanțare guvernamentală pentru persoanele juridice care doresc să beneficieze de fonduri.

Vei beneficia de informații sigure şi consiliere în procesul de implementare, achiziţionare şi montare pentru sistemele energetice verzi.

Cât durează instalarea panourilor solare pentru autoconsum?

Lucrarea durează între 1 sau 2 zile. Singurul lucru care ia mai mult timp este acceptarea ofertei pentru panouri solare și obținerea tuturor componentelor necesare.

Timpul necesar instalării panourilor fotovoltaice va fi diferit în funcție de proprietatea în care sunt amplasate:

 • Pentru a pune panouri solare într-o casă durează între 30 sau 45 de zile , din momentul în care bugetul pentru panouri este acceptat și lucrarea este finalizată.
 • Montarea panourilor solare în companii poate dura de la 30 de zile la 6 luni. Totul va depinde de puterea instalației. Dacă este mai mic de 100 kW, panourile solare pot funcționa în 2 luni, dar dacă sunt mai mari de 100 kW poate dura jumătate de an pentru a le instala.

Indiferent de tipul de proprietate în care sunt amplasate panourile, procesul de montare al panourilor fotovoltaice va fi întotdeauna același.

Cum aleg o firmă de montaj kit panouri fotovoltaice?

Alegerea unei firme la realizarea unei instalații fotovoltaice este un pas cheie pentru a garanta că investiția făcută este sigură, iar calitatea instalatiei optimă.

Firma de montaj trebuie sa planifice cu atenție instalatia fotovoltaica, tinand cont de amenajarea și proiectarea panourilor solare pe suprafața disponibilă. Este esențial să se acorde atenție deosebită cablajului și structurii pentru a asigura performanța maximă și îndeplinirea funcției sale pe toată durata de viață utilă.

Cu experiența noastră te însoțim pentru a-ți oferi cele mai bune soluții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *