Energie regenerabilă

Ce este o baterie fotovoltaică virtuală pentru autoconsum?

În ciuda numelui ei, nu este o baterie așa cum ne-o imaginăm, ci un tip de tarif energetic asociat clienților de autoconsum cu ajutorul panourilor solare.

Acest tip de tarife constă în acumularea surplusului produs de instalația fotovoltaică și, în loc să fie returnat sub formă de kWh clienților, așa cum face bateria fizică, acesta se transformă într-o reducere economică pe factura locuinței principale sau poate fi transferat în favoarea ta pe factura unei a doua locuințe.

Bateriile virtuale s-au extins foarte mult în ultimii ani în rândul furnizorilor de energie și sunt destul de bine primite de clienții panourilor fotovoltaice, dar în prezent continuă să genereze unele îndoieli sau confuzii.

Vom clarifica toate îndoielile cu privire la funcționarea bateriilor virtuale, avantajele și dezavantajele acestui tip de sisteme și economiile care pot fi realizate dacă sunt combinate cu baterii fizice:

  • Cum funcționează o baterie fotovoltaică virtuală?
  • Sunt rentabile bateriile virtuale pentru panouri solare?
  • Avantajele și dezavantajele bateriilor virtuale
  • Bateriile virtuale și bateriile fizice funcționează la fel?
  • Modalități de a trece la autoconsum

Cum funcționează o baterie fotovoltaică virtuală?

Așa cum am menționat anterior, bateria virtuală este un tip de tarif energetic care măsoară surplusul de energie și îl compensează sub formă de lei în factura primei sau a doua locuințe, cu condiția să ai același furnizor de energie electrică în ambele locații.

Îți detaliem pas cu pas modul de funcționare al acestui sistem:

  1. Se generează energie solară panourile captează radiația solară și o transformă în curent continuu.
  2. Măsurarea consumului un sistem de monitorizare urmărește cantitatea de energie produsă de panouri și cea utilizată în locuință.
  3. Gestionarea energiei datele de producție și consum sunt procesate în timp real printr-un sistem de control al energiei virtuale.
  4. Excedentul rezultant energia nefolosită de proprietar se injectează în rețeaua electrică, furnizorul oferind compensații pentru această energie.
  5. Excedentul necompensabil energia care depășește limita de compensare se acumulează ca credit în lei pe factura de energie.
  6. Soldul bateriei creditul acumulat rămâne disponibil clientului pentru utilizare la momentul dorit și pentru locuința aleasă.
  7. Economii la factură combinația dintre autoconsum și sistemul de baterie virtuală reduce semnificativ costurile cu energia electrică.

Sunt rentabile bateriile virtuale pentru panouri solare?

Da, este un factor care afectează rentabilitatea sistemului într-un mod pozitiv, deoarece contribuie la reducerea facturii lunare de energie electrică, dar există și alți factori care influențează calcularea rentabilității unui sistem fotovoltaic, cum ar fi:

Prețul sistemului: costul unei instalații solare a scăzut foarte mult în ultimii ani datorită creșterii cererii și, prin urmare, a ofertei pentru acest tip de sisteme.

La ElectricUp, prețul mediu depinde de panourile solare pe care le instalezi: dacă ai nevoie de o instalație de 5 panouri, prețul mediu este de 22.500 lei, dacă ai nevoie de 15 panouri, prețul poate ajunge la 43.500 lei.

Consumul de energie: un factor important pentru a putea determina tipul de client și, prin urmare, tipul de sistem de care are nevoie.

Pentru a da un exemplu practic: o persoană medie poate consuma până la 4.000 kWh de energie electrică pe an, dar această cifră poate varia dacă, de exemplu, are aer condiționat și încălzire prin split sau folosește purificatorul de aer în fiecare zi în lunile de vară.

Aceste modificări ale consumului pot însemna un plus de 2.500 kWh pe an.

Prețul energiei: așa cum am putut observa de-a lungul anilor, prețul energiei este incert și fluctuează.

Este important să se țină cont de tarifele furnizorului nu numai la evaluarea acestor excedente, ci și la achiziționarea energiei de care vom avea nevoie din rețea și să se optimizeze la maximum sistemul cu baterii fizice pentru a obține economii cât mai avantajoase.

Programele de finanțare primite: este ceva ce nu poate fi garantat în niciun caz, dar este adevărat că statul român oferă programe de finanțare pentru autoconsum precum Casa Verde Fotovoltaice, ElectricUp sau REPowerEU.

Pentru a înțelege mai bine contextul actual și oportunitățile suplimentare disponibile în domeniul energiei regenerabile, îți recomandăm să parcurgi articolul nostru detaliat despre Stimulente fotovoltaice 2025: Avantaje pentru tine, sisteme panouri fotovoltaice solare și baterii.

Prin urmare, putem vorbi despre rentabilitate, dar nu putem spune că bateriile virtuale sunt principalul factor de rentabilitate al unui sistem, deoarece, așa cum am enumerat mai sus, există și alți factori care contribuie la obținerea unui randament mai rapid al investiției și la o rentabilitate mai mare.

Avantajele și dezavantajele bateriilor virtuale

Avantaje:

Instalare: fiind un simplu tarif de consum, se activează imediat după contractare, fără intervenții din partea companiei sau a instalatorilor certificați ANRE.

Economic: elimină costurile pentru baterii fizice sau alte dispozitive suplimentare.

Durată de viață mai lungă: funcționează indefinit, fără înlocuire de componente sau deteriorare în timp.

Dezavantaje:

Permanență: sistemul te leagă de furnizor, expunându-te la fluctuațiile de preț care pot apărea atât la energia consumată, cât și la compensarea surplusurilor.

Acces liber: energia acumulată de client este gestionată de un furnizor și se poate accesa numai cu acordul furnizorului de energie.

Dacă, de exemplu, există o pană de curent, nu se poate accesa energia din bateria virtuală.

Preț: deși este adevărat că, în comparație cu o baterie fizică, acest sistem este mai economic, clientul nu poate controla prețul la care este plătit pentru fiecare kWh generat pentru furnizor.

Bateriile virtuale și bateriile fizice funcționează la fel?

Nu, bateria virtuală este un tip de tarif de compensare a surplusului de energie sub formă de lei, în timp ce bateria fizică stochează energia surplusului pentru a putea fi utilizată în locuința ta, fără a trece prin furnizor.

Să vedem un tabel comparativ cu ambele opțiuni:

Aspect Baterie fizică pentru autoconsum Baterie virtuală pentru autoconsum
Permanență NU DA
Preț excedent Energia produsă este utilizată pentru propria locuință și se economisește suma de kWh pe care o plătești în factură Cea convenită cu compania
Prețul energiei Stabil, cu o rată de închiriere sau amortizare a unei achiziții deja stabilite Variabil, în funcție de oferta furnizorului la momentul respectiv
A doua locuință Nu se poate compensa De obicei, energia pentru o a doua locuință poate fi compensată
Tipul de stocare Se stochează energie Se stochează în lei

Se pot combina bateriile virtuale cu cele fizice?

Da, se pot combina. Imaginează-ți că ai o mașină electrică și perioade cu consum ridicat: iarna din cauza încălzirii sau vara din cauza aerului condiționat.

În situația de față, poți folosi bateria virtuală pentru a reduce facturile de energie electrică cauzate de aceste vârfuri de consum și poți folosi bateria fizică pentru a obține energia necesară pentru a încărca mașina electrică.

Această combinație îți permite să optimizezi utilizarea celor două sisteme.

Modalități de a trece la autoconsum

La ElectricUp, punem la dispoziția clienților noștri baterii fizice pentru autoconsum.

Este cea mai liberă modalitate de a consuma propria energie, fără a depinde de furnizori externi.

Utilizarea bateriei fizice permite un control mai bun al energiei proprii în comparație cu bateria virtuală și, neavând contracte pe termen lung, se poate schimba furnizorul oricând dorește clientul.

Modalitățile de trecere la autoconsum cu ElectricUp sunt:

Cumpărare directă: se efectuează plata integrală a sistemului, care este al tău din primul moment.

Este modalitatea de achiziție care oferă cea mai mare rentabilitate.

În concluzie, o baterie virtuală este un ajutor important pentru a economisi la factura lunară, dar înainte de a opta pentru acest tip de tarifare, trebuie să ai clar în minte avantajele și dezavantajele acestui produs, să evaluezi posibilele alternative și să consulți diferite surse pentru a găsi cea mai bună soluție.

Pentru informații complete despre bateriile virtuale și sistemele de stocare a energiei, contactează echipa ElectricUp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *