Energie regenerabilă

Ce panouri fotovoltaice sunt recomandate în Programul „Casa Verde”?

Programul Casa Verde este o inițiativă guvernamentală care oferă subvenții de până la 100% pentru instalarea de panouri fotovoltaice în locuințe. Acest lucru face ca investiția în energie solară să fie mai accesibilă pentru o varietate mai multe persoane.

Vom discuta în continuare despre ce panouri fotovoltaice sunt recomandate în cadrul programului, luând în considerare factori precum tipul panoului, puterea nominală, producția de energie și garanția.

În tabelul de mai jos, poți regăsi lista cu cele mai eficiente 20 de panouri rezidențiale în 2023, conform studiilor Clean Energy Reviews:

ProducătorModelPutere nominalăTehnologie celularăEficiență
AIKOBlack Hole Series470WN-Type ABC

Back Contact

23,6%
RECOM TECHNOLOGIESBlack Tiger460WN-Type TOPcon

Back Contact

23,6%
SUNPOWERMaxeon 6445WN-Type IBC23%
LONGI SOLARHi-MO 6 Scientist450WN-Type HPBC

Hvbrid Rack Contact|

23%
HUASUNHimalaya G10450WN-Type HJT23%
CANADIAN SOLARTOPHiKu6470WN-Type TOPcon23%
REC SOLARAlpha Pure RX470WN-Type HJT22,6%
JINKO SOLARTiger NEO N-Type440WN-Type TOPcon22,5%
TRINA SOLARVertex S+450WN-Type TOPcon22,5%
SUMEC PHONO SOLARHelios440WN-Type HJT22,5%
JA SOLARDeep Blue 4.0450WN-Type TOPcon22,5%
Q CELLSQ.TRON M-G2+440WN-Type TOPcon22,5%
RISENHyper-lon HJT440WN-Type HJT22,5%
DASOLARBlack Series440WN-Type TOPcon22,5%
TW SOLAR182TOPCon440WN-Type TOPcon22,5%
AK COMEKookaburra Series440WN-Type TOPcon22,5%
HT-SAAEHT54-18X(N) Panda440WN-Type TOPcon22,5%
SPICAndromeda 2.0440WN-Type IBC22,3%
PHILADELPHIA SOLARPS-MN108 Series435WN-Type TOPcon22,3%
BELINUSM8 IBC Ultra400WN-Type IBC22%

 

Factori de luat în considerare la alegerea panourilor fotovoltaice

 

Iată o serie de factori de luat în considerare la alegerea panourilor fotovoltaice pentru casa ta:

  • Tipul panoului: Panourile fotovoltaice pot fi de două tipuri principale: monocristaline și policristaline. Panourile monocristaline sunt mai eficiente decât cele policristaline, dar sunt și mai scumpe.
  • Puterea nominală: Puterea nominală a unui panou fotovoltaic este măsurată în wați (W). Puterea nominală necesară va depinde de consumul de energie al locuinței tale.
  • Producția de energie: Producția de energie a unui panou fotovoltaic este măsurată în kW/an. Producția de energie va depinde de locația geografică a locuinței tale, de orientarea panourilor și de unghiul la care sunt montate.
  • Garanția: Garanția unui panou fotovoltaic este un indicator al calității acestuia. Panourile fotovoltaice cu o garanție mai lungă sunt, în general, mai fiabile.

 

Recomandări pentru alegerea panoului fotovoltaic potrivit pentru nevoile tale

 

Panourile monocristaline sunt o alegere bună pentru cei care doresc să obțină cea mai mare eficiență. Sunt fabricate din siliciu monocristalin, care este un material semiconductor pur și cristalin. Acest lucru le conferă o eficiență mai mare decât panourile fotovoltaice policristaline, care sunt fabricate din siliciu policristalin, un material cu cristale mai mari și mai neomogene. Panourile fotovoltaice monocristaline sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni și puteri nominale. Cele mai noi și performanțe panouri fotovoltaice sunt panourile fotovoltaice N-Type, cu o eficiență de peste 22%.

Puterea nominală a unui panou fotovoltaic este măsurată în wați (W). Kit-urile fotovoltaice cele mai folosite in uzul casnic sunt cele de 3, 5 și 8 kW. Altfel spus, o locuință utilizează între 7 și 20 panouri fotovoltaice de 410 W sau între 7 și 18 panouri fotovoltaice de 450 W. În România, o producție de energie de 1.500 kW/an este o estimare realistă pentru un kit fotovoltaic de 3 kW. Aceasta variază desigur în funcție de locația, orientarea și unghiul de montare a panourilor.

Garanția unui panou fotovoltaic este un indicator al calității acestuia. Panourile fotovoltaice cu o garanție mai lungă sunt, în general, mai fiabile.În general, garanția pentru panourile fotovoltaice include două componente:

  • Garanția de produs: Această garanție acoperă defectele de fabricație ale panourilor fotovoltaice. În mod normal, garanția de produs pentru panourile fotovoltaice este de cel puțin 10 ani.
  • Garanția de performanță: Această garanție acoperă pierderea de performanță a panourilor fotovoltaice în timp. În mod normal, garanția de performanță pentru panourile fotovoltaice este de cel puțin 80% din puterea nominală după 25 de ani.

Este important să citești cu atenție termenii și condițiile garanției înainte de a achiziționa panouri fotovoltaice. Garanția trebuie să acopere toate defectele de fabricație și pierderea de performanță, în conformitate cu standardele industriei. În Programul Casa Verde, garanția minimă pentru panourile fotovoltaice este de 10 ani.

Kit-urile fotovoltaice cele mai folosite în uzul casnic sunt cele de 3, 5 și 8 kW. Altfel spus, o locuință utilizează între 7 și 20 panouri fotovoltaice de 410 W sau între 7 și 18 panouri fotovoltaice de 450 W. În România, o producție de energie de 1.500 kW/an este o estimare realistă pentru un kit fotovoltaic de 3 kW. Aceasta variază desigur în funcție de locația, orientarea și unghiul de montare a panourilor.

Desigur, toate aceste recomandări sunt doar orientative. Cea mai bună modalitate de a alege panourile fotovoltaice potrivite pentru casa ta este să soliciți o ofertă de la un instalator autorizat. La ElectricUP te bucuri de consiliere cu privire la legislație, documentație şi alte detalii legate de acest proiect. Te ținem la curent de asemenea cu detalii clare legate de stadiul proiectului, procurăm echipamentele necesare creării sistemului şi soluțiile cele mai eficiente de montaj şi mentenanţă.

„Casa Verde Fotovoltaice” însemna investiții pe termen lung, ce promit recuperarea rapidă a cheltuielilor. Proiectul permite recuperarea costurilor legate de echipamente, cheltuieli montaj şi cheltuieli legate de conectarea la rețeaua națională.

One thought on “Ce panouri fotovoltaice sunt recomandate în Programul „Casa Verde”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *