Energie regenerabilă

Cum să calculezi și să reduci amprenta de carbon?

Trăim într-o lume care devine din ce în ce mai conștientă de schimbările climatice și de amprenta de carbon. La ElectricUp, unul dintre obiectivele noastre principale este să ne reducem amprenta de carbon prin intermediul activității noastre. Îți spunem cum poate fiecare dintre noi să realizeze acest lucru.

Principalul element care împinge schimbările climatice la niveluri incontrolabile este amprenta de carbon pe care o generăm prin activitățile noastre zilnice. Pe lângă faptul că sunt nocive pentru mediu, acestea afectează sănătatea oamenilor.

A ști cum se calculează amprenta de carbon și cum poate fi redusă este esențial pentru durabilitate.

La ElectricUp, în calitate de companie dedicată autoconsumului solar rezidențial, punem mare accent pe reducerea amprentei noastre de carbon și pe asigurarea faptului că vom contribui la durabilitatea autoconsumului. Din acest motiv, lucrăm cu cei mai buni producători de sisteme fotovoltaice, care au sustenabilitatea ca misiune principală a companiei.

Ce este amprenta de carbon?

Amprenta de carbon reprezintă cantitatea totală de gaze cu efect de seră prezente în atmosfera noastră. Aceasta este utilizată ca indicator-cheie de mediu.

Activitățile noastre zilnice, de la utilizarea luminii provenite din energii poluante până la transportul de persoane, sporesc prezența acestor gaze și conduc astfel la o creștere a temperaturii medii a planetei. Gazele respective împiedică dispersarea căldurii provenite de la soare.

Creșterea temperaturii medii a planetei duce la schimbări climatice, care devin din ce în ce mai vizibile în fiecare zi.

Efectele acestor schimbări sunt prăbușirea curenților oceanici, a mișcărilor atmosferice și a dinamicii terestre în general, ceea ce duce la consecințe precum creșterea nivelului mărilor, dispariția unor specii, topirea gheții și altele…

De aceea, este esențial să acționăm responsabil în ceea ce privește consumul nostru.

Cum se calculează amprenta de carbon?

Amprenta de carbon este ușor de calculat.

În practică, trebuie să cunoști cantitatea de gaze cu efect de seră pe care o anumită activitate o poate produce și durata în timp a activității respective sau distanța, de exemplu, în cazul transportului.

Înmulțind cantitatea de gaze cu efect de seră emisă într-un anumit interval de timp cu durata activității, obținem amprenta de carbon.

Să aplicăm calculul la o activitate pe care mulți oameni o desfășoară zilnic: conducerea unei mașini.

3 factori cheie pentru a-ți reduce amprenta de carbon

Reducerea amprentei noastre de carbon depinde de fiecare dintre noi. Gestionându-ne obiceiurile de consum și trecând la energie curată, putem realiza acest lucru puțin câte puțin.

Folosește energie regenerabilă

Primul și cel mai important lucru este să folosim surse de energie curată. Energia solară, de exemplu, este o energie regenerabilă și curată.

Poluarea generată în procesul de fabricație a panourilor fotovoltaice este minimă și este compensată de rata ridicată de reciclare a acestor dispozitive.

Utilizarea transportului public și optarea pentru transportul durabil

După cum am văzut, o mașină electrică poluează mult mai puțin decât o mașină diesel sau pe benzină.

În afară de transportul privat, poți utiliza întotdeauna transportul public.

Protejarea mediului înconjurător

O altă modalitate este să contribuim la reîmpădurire. Un copac are capacitatea de a absorbi în medie 40 de kilograme de CO2 pe an.

Și, desigur, orice mic gest zilnic se poate adăuga la o reducere a poluării:

  • Separă și reciclează-ți deșeurile – astfel ambalajele primesc o a doua viață.
  • Controlează-ți obiceiurile de consum de energie electrică – folosește becuri economice, nu-ți lăsa telefonul mobil prea mult timp în priză.
  • Reduce-ți consumul de carne – infrastructura și animalele în sine contribuie la creșterea emisiilor de CO2.
  • Controlează-ți consumul de apă – rețeaua de aprovizionare este un factor de poluare.
  • Folosește pungi de pânză atunci când faci cumpărături – plasticul și fabricarea acestuia crește amprenta de carbon.

Energia solară are o mare capacitate de a frâna schimbările climatice. De aceea, la ElectricUp dorim să aducem energia regenerabilă în fiecare casă din România.