Energie regenerabilă

Diferențe și avantaje între energia solară termică și energia solară fotovoltaică

Lumina soarelui este gratuită, ecologică și inepuizabilă: o sursă curată de energie pentru a-ți lumina și încălzi casa și afacerea, reducând în același timp facturile la utilități și impactul asupra mediului.

Tot mai mulți români aleg să instaleze un sistem solar pentru a reduce consumul și a proteja mediul.

Sistemul solar termic și cel fotovoltaic sunt adesea confundate, dar sunt două tehnologii diferite și complementare care îți permit să auto produci energie electrică și să încălzești apa menajeră datorită luminii solare.

Care este diferența dintre panourile fotovoltaice și cele solare?

Panourile solare termice folosesc razele soarelui pentru a încălzi apa de uz casnic și pentru sistemul de încălzire.

Panourile fotovoltaice, pe de altă parte, transformă radiațiile solare în energie electrică, fără a utiliza niciun combustibil și, prin urmare, fără emisii de dioxid de carbon.

Cu o investiție financiară redusă și într-un spațiu mic, energia solară termică poate asigura în mod semnificativ necesarul de apă caldă al unei gospodării medii (1 m² de panou solar poate încălzi la 45-60 °C între 40 și 300 de litri de apă într-o zi, în funcție de eficiență).

În cazul panourilor fotovoltaice, investiția financiară inițială este mai mare, iar suprafața este mai mare, însă avantajele în materie de economii (și impact asupra mediului) sunt foarte mari.

Cele 5 avantaje ale unui sistem solar fotovoltaic

Cu un sistem fotovoltaic îți produci propria energie electrică curată.

Iar dacă îl combini cu un sistem de stocare, îl poți stoca într-o baterie care îl eliberează noaptea, în zilele cu vreme rea sau ori de câte ori panourile nu pot produce.

Datorită sistemului fotovoltaic:

  • ești mai puțin supus fluctuațiilor pieței energiei;
  • reduci drastic costurile facturii tale de energie electrică;
  • nu generezi nicio poluare;
  • datorită stocării, poți acoperi până la 80% din necesarul tău de energie în 24 de ore;
  • îmbunătățești eficiența energetică a casei tale și îi crești valoarea imobiliară.

Cele 5 avantaje ale unui sistem solar termic

Un mic sistem solar termic asigură apă caldă pentru o întreagă familie în toate zilele însorite ale anului.

Face acest lucru fără a consuma energie și îți permite, de asemenea, să oprești complet boilerul în timpul verii și să reduci activitatea acestuia în timpul iernii.

În plus, energia termică solară:

  • garantează o economie de cel puțin 50 % din costul încălzirii apei;
  • permite accesul la deduceri fiscale pentru eficiența energetică;
  • datorită diverselor sale tipuri, poate fi adaptată la orice locuință sau structură industrială;
  • crește valoarea și clasa energetică a clădirii;
  • evită emisiile de CO2 în atmosferă.

Cu toate acestea, deoarece energia solară nu este constantă, trebuie să ții cont de faptul că energia solară termică nu poate acoperi întreaga cerere și, prin urmare, trebuie să fie integrată cu un cazan normal.

Așadar, ia în considerare panourile solare ca o completare a tehnologiilor tradiționale.

Cum și când se face întreținerea sistemului solar?

În ceea ce privește sistemele fotovoltaice, este important să se verifice în fiecare an integritatea sticlei care încapsulează celulele panourilor.

În plus, trebuie efectuată o verificare anuală a izolației sistemului, a continuității electrice a circuitelor și a bunei funcționări a invertorului.

În cele din urmă, nu uita să programezi o curățare cel puțin o dată la doi ani, de preferință la începutul primăverii, astfel încât sistemul să fie la eficiență maximă în lunile de expunere maximă la soare.

În ceea ce privește sistemele solare termice, întreținerea obișnuită trebuie efectuată anual și trebuie să includă curățarea colectoarelor, verificarea integrității și a bunei funcționări a sistemului și verificarea lichidului termoconvectorului.

Întreținerea extraordinară, pe de altă parte, este necesară doar în cazul unor evenimente neprevăzute care ar fi putut compromite sistemul sau în cazul unor defecțiuni de funcționare.

Concluzie

Acum că am încheiat articolul nostru despre eficiența energetică, este timpul să faci alegerea ta și să treci la energia solară!

Instalarea la cheie a unui sistem fotovoltaic include toate costurile legate de achiziționarea componentelor și instalarea sistemului pe acoperișul dumneavoastră.

Noi, la ElectricUp, oferim numai astfel de soluții, pentru ca tu să nu trebuiască să îți faci griji pentru nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *