Când vorbim de instalații fotovoltaice, primul lucru la care avem tendința să ne gândim sunt panourile solare și că acestea sunt suficiente pentru a genera energia de care avem nevoie, însă acest puzzle nu este complet.
Una dintre deciziile cheie atunci când se realizează această instalație este să fie clar ce tip de invertor solar va fi utilizat, deoarece acesta este unul dintre cele mai importante elemente dintr-o instalație de autoconsum electric.
Alegerea invertorului potrivit este cheia în maximizarea eficienței sistemului tău fotovoltaic și pentru a profita la maximum de energia solară.
În acest ghid, îți vom oferi informații detaliate pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie atunci când cumperi un invertor pentru panouri fotovoltaice.
Ce este un invertor solar?
Invertorul este un dispozitiv esențial ce convertește curentul continuu în curent alternativ.
Este componenta principală a sistemelor fotovoltaice care permite transformarea energiei captată de panourile fotovoltaice, în energie alternativă, necesară pentru funcţionarea dispozitivelor electronice.
Scopul invertoarelor este de a asigura tensiunea de 220V. În acest fel, ne permite să folosim electrocasnice, iluminatul sau alte funcții care necesită energie electrică.
Cu alte cuvinte, invertorul este „creierul” instalației care decide de unde consumă (panouri, rețea sau, după caz, baterii) și operează restul elementelor, astfel încât să avem energie acasă.
În ceea ce privește durata de viață utilă a unui invertor solar, putem vorbi despre o durată aproximativă de până la 10 ani, datorită componentelor electronice, care pot fi înlocuite cu ușurință. În cazul micro invertoarelor, despre care vom vorbi mai târziu, această durată de viață utilă s-ar putea extinde până la 25-30 de ani.
Sfat pentru plasarea invertoarelor acasă
Trebuie să ții cont de amplasarea invertorului solar deoarece acesta poate genera ceva zgomot – aproximativ 25 dB(asemănător cu un frigider mare).
Pe de altă parte, invertoarele își pierd performanța dacă sunt expuse la soare pentru o anumită perioadă de timp, pe măsură ce temperatura lor internă crește.
Prin urmare, trebuie să-l plasezi într-o zonă cu trafic redus al casei unde echipamentul nu poate fi auzit și nu este expus direct la soare.
Caracteristici invertor solar
- Funcția sa principală este transformarea curentului continuu în curent alternativ care permite funcționarea dispozitivelor electrice cu energie de la soare.
- Optimizează producția de energie generată de panourile solare, maximizând performanța sistemului.
- Conține echipamente de protecție care vor monitoriza performanța și activitatea electrică, astfel încât producția de energie să fie blocată în cazul unei defecțiuni a sistemului sau a unui scurtcircuit.
- Monitorizează producția generată de panourile solare, permițând să știi dacă există o defecțiune la oricare dintre acestea și dacă trebuie să facem aranjamentele corespunzătoare pentru a preveni scăderea performanței instalației.
Cum funcționează un invertor solar?
Când panourile fotovoltaice primesc lumina soarelui, electronii încep să se miște în interiorul celulelor solare, producând electricitate continuă. Circuitele din interiorul celulelor fotovoltaice colectează acea energie pentru a o folosi în casă sau în afacere.
Aici intervine invertorul solar. Majoritatea locuințelor folosesc curent alternativ, nu curent continuu, deci energia produsă de panourile solare nu este utilă de la sine. Când panourile solare colectează lumina solară și o transformă în energie, aceasta este trimisă la invertor, care primește curentul electric continuu și o transformă în curent alternativ.
Acesta este momentul în care electricitatea solară poate alimenta aparatele și electronicele. Dacă producem mai multă energie electrică decât avem nevoie, o putem stoca și în baterii sau o putem turna în rețeaua electrică pentru a primi compensații financiare în schimb.
În ceea ce privește instalarea, trebuie să ținem cont de aspecte precum funcționarea corecta a circuitelor electrice din locuința noastră, amplasarea invertorului, conexiunile și chiar siguranțele.
Cum se monitorizează invertoarele?
Instrumentele digitale îți permit să știi exact câtă energie generează sistemul tău fotovoltaic într-un anumit moment, precum și cât de multă energie primește.
Solar Web este platforma online pe care Fronius o pune la dispoziție proprietarilor și instalatorilor astfel încât aceștia să poată vizualiza date despre capacitatea sistemului, performanța fotovoltaică sau consumul de energie în orice moment al zilei.
În plus, le oferă funcții complete de analiză și optimizarea constantă a centralelor lor solare.
Una dintre caracteristicile grozave ale acestor invertoare este că au notificări automate care pot detecta și corecta rapid posibilele erori din sistem, minimizând astfel timpul de nefuncționare și maximizând performanța proiectului dumneavoastră.
Mai mult, în cazul unei pene de curent, datele nu se vor pierde, datorită „funcției de testare” care-ți permite să recuperezi datele în timp real de pe portalul Solar.web.
Pe de altă parte, avem Huawei, care oferă și instrumente digitale și software pentru monitorizarea proiectelor lor, acestea fiind împărțite în trei:
NetEco 1000S: Acesta este un software de monitorizare care îmbunătățește eficient capacitatea de gestionare a centralelor cu celule fotovoltaice cu date în timp real. Oferă performanță proactivă și raportare, precum și suport inteligent de diagnosticare a curbei I-V, pe lângă stocarea datelor timp de până la 25 de ani cu fișiere CSV.
Smart I-V Curve Diagnosis: Acest instrument oferă o analiză cu un algoritm avansat de diagnosticare. Susține, de asemenea, analiza și diagnosticarea la nivel de instalație, la nivel de matrice și la nivel de invertor. De asemenea, este capabil să identifice automat diferitele tipuri de defecțiuni și să ofere sugestii de reparații pentru ele.
Instrumente de proiectare: Smart Design este platforma digitală de design online, dezvoltată de Huawei pentru instalații fotovoltaice. Este utilizat pentru a ajuta la proiectarea sistemului de instalații, inclusiv la selecția componentelor și la evaluarea performanței energetice.
Tipuri de invertoare solare acceptate în programul Casa Verde 2025
Există mai multe tipuri de invertoare pentru panouri fotovoltaice pe care le vom diferenția în funcție de două criterii de clasificare:
Configurație electrică:
Invertoare monofazate
Invertoarele monofazate sunt utilizate în rețelele monofazate, adică folosesc doar o fază și un singur curent alternativ.
Tensiunea sa normalizată este setată, aproximativ, la 220 de volți, permițând instalarea unei puteri maxime de 14,49 kW, deși cel mai puternic invertor monofazat de pe piață este de 8,2 kW.
Acest tip de instalație este des intalnit în aproape toate casele din țară, fiind folosit în mare parte pentru încălzire și iluminat.
Cum poți afla dacă instalația ta este monofazată? Uşor! Va trebui să te duci la tabloul tău electric și să verifici dacă dispozitivele sunt duble, așa cum este în imaginea de mai jos:
Invertoare trifazate
Invertoarele trifazate pentru panouri solare , spre deosebire de cele monofazate, sunt formate din 3 faze și 3 curenți alternativi diferiți, iar tensiunea normalizată a acestora este setată la 380-400 volți și 50 Hz.
Prin urmare, vorbim despre instalații care sunt foarte potrivit pentru locuințe mari cu piscine, firme și industrii în care dimensiunile instalațiilor fotovoltaice sunt de dimensiuni medii sau mari.
Este adevărat că putem găsi acest tip de rețea în locuințele mici, dar nu ar fi cea mai des întâlnită.
La fel ca într-o instalație monofazată, pentru a ști dacă avem un sistem electric trifazat în casa noastră, trebuie să mergem la tabloul nostru electric și să verificăm că avem un aparat triplu.
Care este diferența dintre un invertor monofazat și trifazat?
Pentru a nu cumpăra din greșeală un invertor monofazat sau trifazat, explicăm diferențele notabile între ambele sisteme:
- Putere suportată: În general, puterea într-un invertor monofazat este întotdeauna mai mică decât într-unul trifazat. Primele au puteri cuprinse între 2-10kW. Pe de altă parte, invertoarele trifazate pot depăși cu ușurință 10kW.
- Preț: Un invertor monofazat este de obicei mai ieftin decât unul trifazat. Astfel, creșterea prețului se datorează puterii, deoarece cu cât este mai mare, cu atât va fi mai mare si prețul său de cumpărare.
- Profil de client: Locuințele, întreprinderile mici sau casele sunt predispuse să utilizeze invertoare monofazate. Pe de altă parte, companiile și industriile mari au șanse mai mari să achiziționeze invertoare trifazate.
Conexiunea la rețea:
On Grid: conectat la rețea

Un sistem fotovoltaic conectat la rețea (on-grid) permite transferul energiei produse în plus către rețeaua națională de distribuție, oferind beneficii financiare prin compensarea consumului.
Acest tip de sistem necesită aprobări specifice de la distribuitorul de energie electrică și instalarea unui contor bidirectional.
Marea majoritate a echipamentelor care funcționează racordate la rețea nu funcționează fără a fi conectate la aceasta, din motive de securitate.
Astfel, clientul devine prosumator.
Ce înseamnă prosumator?
Prosumatorii sunt acei clienți(persoane fizice sau juridice) care nu doar consumă energie din rețeaua electrică, ci aleg sa producă și să livreze surplusul de energie produsă în gospodarii prin surse regenerabile.
Instalațiile de panouri solare care includ invertoare “în lanț”, numite și centralizate , sunt utilizate în mod normal pentru sistemele fotovoltaice instalate pe acoperișuri care nu sunt afectate de umbre.
În prezent sunt cele mai folosite și mai economice de pe piața, pe lângă faptul că au întreținere simplă care nu va lua timp datorită accesului lor ușor și nici nu va implica costuri suplimentare.
Cum funcționează un invertor tip șir “în lanț”?
Dacă ai mai multe panouri solare conectate, unele invertoare pot accepta diferite șiruri de panouri.
Totuși, dacă un panou dintr-un șir produce mai puțină putere din cauza umbririi, puterea întregului șir va fi limitată la puterea celui mai slab panou.
Prin urmare, acest tip de invertor este perfect pentru zonele geografice în care radiația solară rămâne constantă anual și niciun panou solar nu este afectat de umbre.
Off Grid: fără conexiune la rețea pentru instalații izolate

Invertoarele cu conexiune izolată sunt un tip de tehnologie care, după cum indică și numele, scapă complet de rețeaua electrică externă, și este obligatoriu să existe o baterie în care să poată fi stocată toată energia solară generată prin panouri.
Invertorul extrage energie din baterie și transformă curentul continuu în curent alternativ, astfel încât să îl putem folosi în viața de zi cu zi, alimentând dispozitivele noastre electrice.
În general, acest tip de invertor este utilizat în zonele cu accesibilitate redusă la conexiunea electrică, cum ar fi în caravane sau bărci.
Invertoarele pentru instalații izolate (deconectate) de la rețeaua electrică funcționează într-un mod asemănător cu invertoarele hibride pentru instalațiile conectate la rețea, însă ceea ce face ca acest echipament să fie diferit este că capacitatea să-și genereze propria rețea electrică conform reglementărilor electrice ( 230V/400V 50Hz).
Unele dintre ele au particularitatea de a nu dispune de echipament de control al încărcării/descărcării bateriei încorporat, acesta fiind un echipament diferit numit regulator.
Hibrid(mixte): și cu și fără conexiune la rețea
Un invertor solar hibrid are aceeași funcție ca un invertor on grid, dar pe lângă transformarea energiei din panouri pentru uz casnic, gestionează încărcarea/descărcarea energiei în sistemele de baterii pentru utilizare în momentele în care panourile nu produc.
Aceste invertoare sunt configurate pentru a maximiza durata de viață utilă a bateriilor, care sunt cel mai scump element al instalației.
Transformă curentul continuu în curent alternativ gestionând producția de energie de la soare cu ajutorul bateriilor și transmit surplusurile generate în rețea.
Acest tip de tehnologie este conceput pentru a atinge autosuficiența maximă a sistemului și permite economii maxime posibile de energie, deși are un preț mult mai mare decât un sistem fără baterii.
Există unele invertoare hibride, cunoscute sub denumirea de smart, care sunt capabile să încarce bateriile cu energie din rețeaua electrică în momentele în care producția acesteia este scăzută pentru a le utiliza în cazurile în care sistemul fotovoltaic nu poate acoperi cererea de electricitate a locuinței.
Află care sunt panourile solare fotovoltaice acceptate în programul “Casa Verde”.
Pentru a afla mai multe detalii despre toate programele de finanțare disponibile, consultă articolul nostru Stimulente fotovoltaice 2025: Avantaje pentru tine, sisteme panouri fotovoltaice solare și baterii
Cum să alegi invertorul potrivit pentru panourile fotovoltaice?
Există 4 aspecte fundamentale de care ar trebui să ții cont atunci când alegi cel mai bun invertor pentru sistemul tău fotovoltaic:
1) Consum de energie: ce consum ai? Te gândești să-ți extinzi consumul? Trebuie să îți evaluezi nevoile de consum pentru a determina puterea potrivită.
2) Configurație electrică: trebuie să cunoști tipul de rețea pe care-l ai în prezent: dacă este monofazat sau trifazat.
3) Tip de instalare : trebuie să fii clar dacă vrei să ai o instalație conectată la rețea (ceea ce recomandăm la ElectricUP) sau dacă preferi o instalație izolată datorită locației locuinței tale.
4) Tehnologie: Alege între invertoare “în lanț”, microinvertoare sau alte tehnologii în funcție de condițiile instalației tale.
În prezent, piața oferă o varietate de invertoare solare de foarte bună calitate și cu tehnologii din ce în ce mai avansate, dar chiar și așa, acesta este un lucru pe care trebuie să îl discuți cu un specialist, acesta fiind cel care te va sfătui care invertor ți se potrivește cel mai bine.
De asemenea, ar trebui să iei în considerare cât de mult ești dispus să investești pentru o performanță mai mare și dacă ești dispus să plătești pentru o eventuală întreținere suplimentară în viitor.
La ElectricUP, lucrăm doar cu invertoare care se remarcă prin eficiență și siguranță, fiind o alternativă sigură de instalat în locuințe sau spații mari.
Top 10 cele ma bune branduri de invertoare pentru panouri fotovoltaice
Note importante:
- Toate invertoarele din această listă sunt acceptate în programul Casa Verde
- Garanțiile standard pot fi extinse prin achiziționarea unor pachete suplimentare oferite de producători
- Alegerea invertorului trebuie să se potrivească cu specificațiile sistemului fotovoltaic
Consultați întotdeauna un instalator certificat ANRE pentru recomandări personalizate
În orice caz, ai la dispoziție ajutorul și experiența noastră pentru a rezolva orice îndoială -> Afla mai multe!
Prețuri invertoare panouri fotovoltaice 2025
Prețul poate varia de la 2500 la 4000 LEI (monofazate) până la 34.000 LEI (invertoare trifazate între 50 și 100 kW).
Aceasta variație de preț depinde de puterea, calitatea și tipul invertorului solar dacă vorbim de racordare la rețea sau de conectare izolată, precum și de tipul de instalație pe care o avem în casa (monofazată sau trifazată).
Sperăm că acest ghid te-a ajutat să îți clarifici toate îndoielile și acum poți alege cel mai bun invertor pentru instalația ta.
Update 6.9.2024
- Poți citi și : Top 10 cele mai puternice panouri fotovoltaice 2024
Update 9.9.2024
- Poți citi și : Top 10 cele mai eficiente panouri fotovoltaice 2024