Energie regenerabilă

kW și kWh: diferențe și de ce sunt importante în industria panourilor fotovoltaice

Suntem siguri că tehnicienii sunt familiarizați cu diferența dintre cele două măsurători și că acestea au o influență profundă asupra alegerii unui sistem fotovoltaic.

Această distincție, însă, nu este întotdeauna clară pentru majoritatea persoanelor care se familiarizează cu lumea energiilor regenerabile în timp ce evaluează ofertele pentru casa sau afacerea lor.

Mai ales la început, unii dintre cei care achiziționează un sistem fotovoltaic pot fi nedumeriți. Motivul este că puterea nominală nu este niciodată, sau aproape niciodată, atinsă.

„Am cumpărat un sistem fotovoltaic de 6 kW, cum se face că produce doar 4 kW în acest moment?”
Această îndoială provine probabil dintr-o lipsă de înțelegere a ceea ce înseamnă kW, kWp și kWh.
În acest articol te vom ajuta într-un mod simplificat să înveți cum sunt utilizate aceste unități de măsură.

Care este diferența dintre kW și kWh

În termeni simpli, kWp este puterea instantanee maximă pe care o poate atinge un sistem fotovoltaic în condiții standard. În unele cazuri, veți găsi formularea kW (fără „p”). Reține că 1 kW corespunde la 1.000 de wați.

Conform Enciclopediei, kW prescurtarea de la KILOWATT are legătură cu puterea dezvoltată într-o secundă.
Pe de altă parte, kWh se referă la cantitatea de energie produsă sau consumată în timp, în intervale de o oră.

Cu acest exemplu, totul îți  va deveni mai clar. După cum probabil știi, un uscător de păr are un consum de energie de aproximativ 2.000 de wați. Astfel, dacă îl pornești, acesta trebuie să aibă o putere imediată de 2 kW pentru a funcționa.
Cât este consumul care va fi apoi trecut pe factură sau economisit datorită panourilor fotovoltaice?

Să ne imaginăm că o folosim pe parcursul lunii. Dacă în total am folosit-o timp de o oră, consumul va corespunde la 2 kWh (2 kW pentru 1 oră). Pe de altă parte, dacă l-am folosit timp de două ore, consumul va fi de 4 kWh (2 kWh pentru 2 ore). Ce se întâmplă dacă am folosit-o timp de 10 ore? Până acum, a devenit ușor: 20 kWh (2 kWh pentru 10 ore).

Astfel, kW indică puterea instantanee, iar kWh exprimă energia consumată în timp (măsurată în ore).

Acum, pentru a continua, de ce se adaugă termenul „vârf” atunci când se vorbește despre puterea unui sistem fotovoltaic?

Cu ce este diferit kWp al unui sistem fotovoltaic, față de kWh

Pe baza standardului IEC 904-3 din 1989, producătorii de module verifică într-un mediu de testare câtă putere instantanee pot furniza în condiții standard (STC).
Condițiile standard sunt necesare pentru a exista o condiție internațională clară privind modul de declarare a puterii de ieșire a panourilor. Parametrii pe care se bazează acest lucru sunt:

  • 1000 W/m2
  • Temperatura celulei 25°
  • Indicele masei de aer AM 1,5

Pentru a confirma ceea ce este declarat în fișa tehnică, fabricile folosesc laboratoare de cercetare acreditate care certifică modulele. Puterea fiecărui modul este exprimată în wați sau Wp (Watt vârf).
Acum, nu este întotdeauna posibil ca un sistem fotovoltaic să aibă aceste condiții standard, în unele situații poate fi rar. Prin urmare, atunci când te uiți la invertor sau la aplicație, nu te aștepta să vezi o putere instantanee egală cu dimensiunea sistemului tău fotovoltaic.
Să ne întoarcem la exemplul menționat la început.

Ce înseamnă când se spune că un sistem fotovoltaic are o putere de 6 kWp?

Gândește-te la un sistem fotovoltaic de 6 kWp format din 12 panouri de 500 de wați (vârf): deși va avea o expunere foarte bună, cu greu va ajunge la 6 kW instantaneu în timpul zilei.

Cum se explică acest lucru?
Să luăm unul dintre factorii care ar putea afecta acest lucru, chiar dacă nu este singurul.

Iradiația solară nu este aceeași pe tot parcursul zilei. Dimineața devreme vei avea o producție minimă care va crește pe măsură ce soarele se ridică din ce în ce mai mult.
De obicei, s-ar putea să vezi cea mai mare producție la ora 12.00 sau la ora 13.00, în funcție de geolocație și de expunerea locației tale. În mod similar, pe măsură ce apusul soarelui se apropie de panouri, producția de energie regenerabilă a sistemului va scădea din nou.
Astfel, puterea instantanee pe care ți-o va oferi un sistem fotovoltaic de 6 kW nu va fi niciodată aceeași pe tot parcursul zilei, ci va varia în funcție de iradierea solară.
De aceea, ceea ce te interesează cel mai mult este puterea fotovoltaică pe care o vei avea de-a lungul timpului. Deoarece aceasta ar trebui să compenseze consumul de energie pe care îl ai în timp (kWh) și să îți permită să faci economii.

Se consideră, de obicei, că dimensionarea sistemelor fotovoltaice depinde de numărul de kWh pe care îi consumi într-un an, deci alege-ți puterea care le poate acoperi în mod rezonabil.
Capacitatea producției a unui sistem fotovoltaic bun este acum tehnic mai mult decât stabilită de mai multe decenii de observații. În absența obstacolelor și cu o bună expunere la soare, 1 kWp de sistem fotovoltaic în România poate produce anual aproximativ 1140 KWh.

Dacă îți vine factura de utilități și calculezi câți kWh consumi într-un an și îi împarți la valoarea corespunzătoare din această listă, îți poți face deja o idee despre kWp de fotovoltaice de care ai nevoie.
Pentru o evaluare mai precisă, bazează-te pe tehnicieni autorizați de ANRE care vor lua în considerare date precise și alți factori care nu trebuie subestimați.

Concluzii

Faptul că știi ce înseamnă kW, kWp și kWh te va ajuta să alegi cel mai potrivit sistem fotovoltaic pentru nevoile tale energetice, dar nu numai. Vei ști la ce să te aștepți, astfel încât să poți înțelege cu încredere dacă producția de energie solară decurge fără probleme.

Dacă dorești să afli mai multe despre acest subiect sau să obții o ofertă personalizată pentru următorul tău sistem fotovoltaic, te rugăm să ne contactezi. Ne angajăm să îți furnizăm toate informațiile necesare și să te ajutăm în procesul de planificare și instalare a sistemului tău fotovoltaic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *