Înainte de toate, să clarificăm rolul unui invertor. Panourile fotovoltaice generează curent continuu, în timp ce aparatele electrocasnice funcționează pe bază de curent alternativ, așa cum este furnizat de rețeaua electrică. Rolul principal al unui invertor solar este de a converti energia solară din curent continuu în curent alternativ.
Află totul despre diferitele tipuri de invertoare fotovoltaice solare și despre modul în care acestea funcționează. Invertorul fotovoltaic este una dintre cele mai importante părți ale unui sistem energetic solar și este adesea trecut cu vederea de către cei care doresc să cumpere energie solară.
Această analiză evidențiază cele mai bune invertoare de la cei mai importanți producători din lume pentru a te asigura că sistemul tău solar funcționează fără probleme timp de mulți ani.
Tipuri de invertoare solare
În timp ce invertoarele solare sunt cele mai des folosite pentru sistemele solare rezidențiale, acestea sunt doar una dintre cele mai multe opțiuni de invertoare disponibile pentru sistemele solare și de stocare a energiei. Mai jos, descriem cele patru tipuri principale de invertoare utilizate pentru sistemele solare on-grid și off-grid.
Invertoare solare de tip string
Această analiză se concentrează asupra invertoarelor solare comune „string”, cel mai popular tip. Aceste invertoare utilizează unul sau mai multe șiruri (grupuri) de panouri solare conectate în serie.
Invertoarele solare de tip „string” sunt cel mai frecvent utilizate în Marea Britanie, Europa, Australia și Asia. De asemenea, acestea sunt din ce în ce mai populare în SUA, unde microinvertoarele sunt extrem de populare.
Invertoare hibride
Invertoarele monofazate hibride, numite uneori invertoare pentru baterii, sunt similare invertoarelor solare de tip șir, dar permit conectarea directă a unui sistem de stocare a bateriilor pentru a facilita o mai mare autosuficiență cu ajutorul energiei solare.
Cele mai multe invertoare hibride oferă, de asemenea, energie de rezervă în cazul unei pene de curent, dar, în general, nu sunt concepute pentru o utilizare continuă în afara rețelei. Deși sunt mai scumpe, invertoarele hibride devin mai competitive din punct de vedere al costurilor față de invertoarele solare, pe măsură ce tehnologia invertoarelor hibride avansează, iar bateriile devin mai ieftine și mai atractive.
Invertoare off-grid
Sistemele de alimentare în afara rețelei necesită, în general, invertoare cu baterii mult mai puternice, cu încărcătoare încorporate, care pot fi configurate ca sisteme solare cuplate la curent alternativ sau la curent continuu.
Invertoarele off-grid moderne, sau invertoarele multimodale, pot fi, de asemenea, utilizate pentru a construi sisteme hibride avansate de stocare a energiei conectate la rețea. Multe sisteme off-grid utilizează, de asemenea, controlere de încărcare solară MPPT, care sunt conectate între panourile solare și baterie pentru a regla procesul de încărcare și pentru a asigura că bateria nu este supraîncărcată.
Microinvertoare
Microinvertoarele sunt invertoare solare foarte mici, atașate direct la panourile solare individuale. Deoarece fiecare microinvertor și fiecare panou funcționează independent, acestea reprezintă o opțiune excelentă pentru configurațiile complexe ale acoperișurilor și pentru locațiile cu umbră.
În ciuda costului ușor ridicat, micro invertoarele sunt din ce în ce mai populare în întreaga lume datorită mai multor avantaje față de invertoarele solare de tip string(in șir).