Energie regenerabilă

Panouri fotovoltaice: care sunt cele mai frecvente probleme ale unui sistem solar?

Un ghid pentru defecte care pot afecta instalațiile fotovoltaice

Panourile fotovoltaice pot întâmpina mai multe tipuri de probleme pe parcursul vieții lor.

Desigur, progresul tehnologic al timpurilor noastre a făcut ca aceste fenomene să fie mult mai puțin frecvente, dar este utilă o înțelegere a principalelor probleme.

De aceea, în articolul de astăzi vom povesti despre trei categorii de probleme care implică panourile solare și care pot afecta durabilitatea și performanța acestora.

Panouri solare: o privire de ansamblu

Panourile fotovoltaice sunt dispozitive fabricate din module de silicon alcătuite din celule fotovoltaice, capabile să capteze căldura soarelui și să producă energie curată.

Energia produsă va fi energie de curent continuu (DC), care este apoi transformată de invertorul fotovoltaic în curent alternativ (AC), astfel încât să fie adecvată și disponibilă pentru a fi utilizată în rețeaua casnică.

Unul dintre cele mai pozitive aspecte ale panourilor solare constă în durabilitatea acestora.

Mai mult, durata de viață a acestora este de aproximativ 25 de ani, ceea ce este mai mare decât orice alt tip de generator de electricitate.

Cu toate acestea, modulele solare nu sunt imune la defecțiunile și dereglările care pot apărea de-a lungul anilor.

Ceea ce îți prezentăm acum sunt câteva probleme și defecte care pot afecta panourile solare și cum se împart acestea:

 1. Defecte în primii ani
 2. Defecte la jumătatea vieții
 3. Defecte de uzură

Defecte în primii ani

Fenomenele care pot afecta panourile solare în primii lor ani de viață sunt în principal:

 • Calitatea celulelor solare, care poate duce la fenomenul numit PID.
 • Ruperea sticlei celulelor solare din cauza incluziunilor de sulfură de nichel din interiorul acesteia
 • Conectarea incorectă a cablurilor la casetele de racordare

Cu toate acestea, există un al treilea fenomen care poate afecta negativ producția de energie electrică: defazajul.

Aceasta este o nepotrivire a caracteristicilor celulelor fotovoltaice care, deși provin din același proces de fabricație, sunt ușor diferite una de cealaltă.

Acest lucru duce la apariția unor module diferite ale sistemului fotovoltaic cu proprietăți electrice ușor diferite, care, atunci când sunt expuse la aceleași condiții de mediu, pot avea randamente diferite.

Cu toate acestea, deoarece sunt conectate în serie, randamentul fiecărui panou solar se potrivește automat cu cel al panoului mai slab, iar în ansamblu, nepotrivirea poate duce la o pierdere totală de energie între 4 și 7%.

Defecte de vârstă mijlocie

După primii opt ani de viață, panourile solare pot fi supuse altor probleme:

 • Microfracturi și fisuri în celulele solare
 • Îngălbenirea foliei EAV (etilenă-acetat de vinil), peliculă utilizată pentru a încapsula celulele fotovoltaice cu folia de suport

În cele din urmă, întâlnim așa-numitul efect „bale de melc„. Acesta este un efect vizual sub forma unor dâre întunecate, asemănătoare cu cele lăsate de melci, care apar pe suprafața modulelor solare din cauza decolorării localizate a contactelor de argint.

Acest lucru este cauzat de agenții atmosferici, în principal de umiditatea ridicată, temperaturile ridicate și radiațiile UV.

Aceste „dâre” apar la microfisurile de pe suprafața celulelor solare, permițând umezelii să pătrundă în interiorul panoului și să se răspândească spre partea frontală, depunându-se în fisuri.

Riscul acestei situații este o reducere a eficienței sistemului fotovoltaic și a producției de energie, precum și o creștere a porozității contactelor metalice.

Defecte de uzură

În cele din urmă, pe măsură ce se apropie sfârșitul duratei de viață a panourilor fotovoltaice, fenomenele la care putem asista sunt legate în primul rând de uzură:

 • Producția redusă a modulelor solare
 • Izolarea celulelor fotovoltaice
 • Îngălbenirea și fenomenele de coroziune

O ultimă problemă este delaminarea, adică desprinderea, chiar și parțială, a învelișului de sticlă sau a foliei spate.

Deoarece modulul este alcătuit din mai multe straturi de material, este într-adevăr posibil (mai ales dacă se utilizează materiale de calitate slabă sau procese de producție inadecvate) ca acestea să își piardă aderența.

O astfel de delaminare este, în general, evidentă din cauza prezenței bulelor de aer în interiorul dispozitivului solar.

Cum să evitați aceste probleme?

Ceea ce am prezentat sunt câteva dintre defectele și problemele care pot apărea în timpul vieții unui panou fotovoltaic. Cu toate acestea, aceste fenomene sunt extrem de rare în prezent, datorită progresului tehnologic considerabil și a noilor tehnici de prelucrare care au făcut posibilă învățarea din greșelile trecutului.

Cu toate acestea, pentru a asigura o durată de viață lungă și fără probleme pentru panourile solare, este esențial să le îngrijești corespunzător.

Inspecția, întreținerea și curățarea sunt cele trei aspecte esențiale care nu trebuie niciodată subestimate sau evitate, deoarece acestea pot face întreaga diferență pentru sistemul fotovoltaic.

În plus, este bine să te asiguri de buna funcționare și stare a unui sistem fotovoltaic, apelând la ajutorul experților în domeniu, instalatori și tehnicieni care vor putea identifica și analiza orice dificultăți de producție și performanță.

Concluzie

La Electricup, ne străduim în fiecare zi să oferim clienților noștri cele mai bune panouri fotovoltaice de pe piață, motiv pentru care ne bazăm doar pe cei mai buni producători.

Întrebări frecvente

Care sunt cele mai frecvente probleme cu panourile fotovoltaice?

Cele mai frecvente defecțiuni și defecte sunt spargerile, delaminarea și așa-numitul efect de “bale de melc”.

Cum să protejăm panourile solare?

Pentru a proteja panourile este necesar să le supui verificărilor și întreținerii periodice de către experții din industrie aprobați de ANRE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *