Energie regenerabilă

Top 10 cele mai eficiente panouri fotovoltaice 2024

Eficiența panourilor solare

Eficiența panourilor fotovoltaice reprezintă cantitatea de lumină solară („radiația solară”) care cade pe suprafața unui panou fotovoltaic și este convertită în energie electrică. Datorită numeroaselor progrese înregistrate în ultimii ani în tehnologia fotovoltaică, eficiența medie de conversie a panourilor a crescut de la 15% la peste 23%. Această creștere semnificativă a eficienței a dus la creșterea puterii nominale a unui panou de dimensiuni standard de la 250 W la peste 450 W.

Conform explicațiilor următoare, eficiența panourilor solare este determinată de doi factori principali: eficiența celulei fotovoltaice (PV), bazată pe designul celulei și al tipului de siliciu, împreună cu eficiența totală a panoului(bazată pe dispunerea celulei) configurație și dimensiunea panoului. Creșterea dimensiunii panoului poate îmbunătăți eficiența prin crearea unei suprafețe mai mari pentru captarea luminii solare, cele mai puternice panouri fotovoltaice atingând în prezent puteri nominale de peste 700 W.

Panouri cu cea mai mare eficiență de la cei mai importanți producători

Tipurile de celule solare, designul și configurația au toate un impact asupra eficienței panourilor, celulele cu contact din spate de tip N (IBC) fiind cele mai eficiente.

În ultimii patru ani, producătorii au lansat o serie de panouri solare mai eficiente, bazate pe celule de înaltă performanță de tip N cu heterojoncțiune (HJT), TOPcon și back-contact (IBC). Pentru cei care nu sunt familiarizați cu terminologia tehnică, toate acestea sunt variante de celule solare monocristaline (de tip N) și au devenit dominante în industria fotovoltaică în ultimii doi ani. Celulele policristaline tradiționale nu se mai fabrica. Aici poți afla mai multe despre diferitele tipuri de celule, inclusiv cele de tip N.

Panourile SunPower Maxeon sunt în continuare pe primul loc cu noua serie Maxeon 7, care este în prezent în lansare limitată. Sunpower a condus industria timp de peste un deceniu, până când producătorul mai puțin cunoscut Aiko Solar a lansat în 2023 panourile din seria Neostar, cu o eficiență impresionantă de conversie a modulelor de 23,6%, utilizând o nouă tehnologie unică de celule ABC (All Back Contact).

Cu toate acestea, panourile comerciale mai mari ale Aiko au depășit eficiența de 24%. Recom Tech a anunțat, de asemenea, o nouă generație a seriei Black Tiger cu o eficiență de 23,6%, utilizând o nouă arhitectură de celule TOPcon Back-contact.

LONGi Solar a fost anterior al doilea producător, după Sunpower, care a atins un nivel de eficiență a modulelor de 23% cu seria Hi-Mo 6 Scientists, bazată pe un design hibrid al celulelor IBC, pe care LONGi îl numește HPBC. Canadian Solar și, mai recent, REC și Huasun Solar au dezvăluit noua generație de panouri construite folosind celule HJT, care sunt la același nivel de eficiență cu renumita serie Maxeon.

Printre alți producători de top se numără Jinko Solar, TW Solar, Trina Solar, Phono, JA Solar și Philadelphia Solar, care dispun de celule TOPCon și HJT de ultimă generație. Panourile de înaltă performanță de la SPIC și Belinus care utilizează celule IBC au redus decalajul, iar noile panouri cu celule TOPCon de tip N de la TW Solar, Astronergy, DAS Solar, Risen, Qcells și majoritatea producătorilor consacrați au contribuit la creșterea eficienței panourilor la peste 22%.

Top 10 cele mai eficiente panouri fotovoltaice rezidențiale 2024

Eficiența celulelor

Eficiența celulelor este determinată de structura celulelor și de tipul de substrat utilizat, care este în general siliciu de tip P sau de tip N, celulele de tip N fiind cele mai eficiente. Eficiența celulelor este calculată prin ceea ce se numește factor de umplere (FF), care este gradul maxim de conversie al unei celule fotovoltaice la tensiunea și curentul optime de funcționare.

De reținut că eficiența celulei nu trebuie confundată cu randamentul panoului. Eficiența panoului este întotdeauna mai mică din cauza faptului că spațiile interne dintre celule și structura cadrului sunt incluse în suprafața calculată.

Designul celulei joacă un rol semnificativ în eficiența panoului. Caracteristicile cheie includ tipul de substrat de siliciu de bază, configurația barelor și tipul de pasivare. Panourile construite folosind celule cu contact din spate (IBC) sunt în prezent cele mai eficiente (până la 24,1%) datorită substratului de siliciu de tip N de înaltă puritate și a lipsei pierderilor cauzate de umbrirea barelor colectoare. Cu toate acestea, panourile dezvoltate folosind cele mai recente celule TOPcon de tip N și celule cu heterojoncțiune avansată (HJT) au atins randamente de peste 23%.

Tehnologia și problemele celulelor Perovskite

Celulele Tandem Perovskite sunt considerate pe scară largă ca fiind următoarea generație de tehnologie a celulelor fotovoltaice, preconizată să îmbunătățească sau chiar să depășească siliciul ca material principal pentru celulele fotovoltaice. În timp ce eficiența celulelor a atins niveluri record de peste 30%, tehnologia celulelor Perovskite este încă în curs de dezvoltare și se preconizează că nu va deveni viabilă comercial decât peste câțiva ani.

Cel mai important obstacol în calea celulelor Perovskite este durata lor scurtă de viață, din cauza stabilității și degradării slabe a celulelor. Din fericire, companii și instituții științifice din întreaga lume depășesc aceste probleme prin descoperiri frecvente, ceea ce duce la reducerea degradării și creșterea duratei de viață. Odată ce problemele vor fi depășite și tehnologia va deveni viabilă din punct de vedere comercial, panourile construite folosind siliciu cu mai multe joncțiuni acoperit cu Perovskite vor atinge niveluri de eficiență cu mult peste 27%.

Urmărirea celor mai recente inovații în materie de eficiență solară

Graficul eficienței celulelor solare cu creșterea proiectată a eficienței celulelor din 2022 până în 2025 – Imagine credit JA Solar

Pentru o perspectivă tehnică mai profundă, NREL produce un grafic interactiv excelent al celor mai ridicate randamente de conversie confirmate pentru celulele fotovoltaice de cercetare de la cele mai importante instituții din lume. În plus, Progress in Photovoltaics publică lunar liste cu cele mai recente tehnologii de celule fotovoltaice.

Eficiența panoului

Eficiența panourilor solare se măsoară în condiții standard de testare (STC) pe baza unei temperaturi a celulei de 25°C, a unei iradieri solare de 1000W/m2 și a unei mase de aer de 1,5. Randamentul (%) unui panou solar se calculează prin împărțirea puterii nominale a modulului (W), sau Pmax, la suprafața totală a panoului în metri pătrați la un nivel de iradiere de 1000W/m2 (STC). Aceasta este în esență puterea de ieșire împărțită la puterea de intrare, exprimată ca procent.

Eficiența panoului fotovoltaic se calculează prin împărțirea puterii nominale a modulului (Pmax) la suprafața (m2) la STC (1000W/m2)

Mulți factori, inclusiv temperatura, nivelul de iradiere, tipul de celule și interconectarea celulelor pot influența eficiența generală a panoului. Surprinzător, chiar și culoarea foliei de protecție poate afecta eficiența. O folie de protecție neagră poate părea mai plăcută din punct de vedere estetic, dar absoarbe mai multă căldură, ceea ce duce la creșterea temperaturii celulelor, ceea ce crește rezistența; la rândul său, acest lucru reduce ușor eficiența totală de conversie.

Panourile construite cu ajutorul celulelor „Interdigitated Back Contact” sau IBC sunt cele mai eficiente, urmate de celulele cu heterojoncțiune (HJT), celulele TOPcon, celulele PERC monocristaline cu jumătate de bară și cu mai multe bare, celulele shingled și, în cele din urmă, celulele mono cu 60 de celule (4-5 bare). Panourile poli sau multicristaline cu 60 de celule sunt, în general, cele mai puțin eficiente și, în același timp, cele mai ieftine.

Diagrama comparativă a celor mai eficiente panouri solare

În continuare este prezentat cel mai recent grafic al primelor 25 cele mai eficiente panouri solare rezidențiale pentru septembrie 2024. Detaliile tehnologiei celulelor fotovoltaice sunt incluse pentru comparație.

De ce contează eficiența

Termenul de eficiență este foarte des vehiculat, însă un panou ușor mai eficient nu echivalează întotdeauna cu un panou de calitate superioară. Mulți oameni consideră randamentul ca fiind cel mai important criteriu în selectarea unui panou fotovoltaic, însă ceea ce contează cel mai mult este calitatea fabricației, care este legată de performanțele reale, fiabilitate, service-ul producătorului și condițiile de garanție.

Recuperare mai rapidă a investiției

În termeni de mediu, creșterea performanței înseamnă, în general, că un panou fotovoltaic va amortiza energia încorporată (energia utilizată pentru extragerea materiilor prime și fabricarea panoului solar) în mai puțin timp. Pe baza unei analize detaliate a ciclului de viață, majoritatea panourilor pe bază de siliciu rambursează energia încorporată în termen de doi ani, în funcție de locație.

Cu toate acestea, pe măsură ce eficiența panourilor a crescut peste 20%, timpul de amortizare s-a redus la mai puțin de 1,5 ani în multe locații. Creșterea performanței înseamnă, de asemenea, că un sistem solar va genera mai multă energie electrică pe parcursul duratei de viață medii de peste 20 de ani a unui panou fotovoltaic și va rambursa costurile inițiale mai repede, ceea ce înseamnă că randamentul investiției (ROI) va fi îmbunătățit.

Durată de viață mai lungă și degradare mai redusă

Această imagine prezintă o serie de panouri solare din 2018 cu diferite niveluri de eficiență: Panoul Trina 250W poly, panourile mono de 300W și 310W, celula mono 120 de 315W pe jumătate tăiată, LG multi-busbar de 335W și panoul LG Neon R (IBC) de 360W cu o eficiență de 20,8%.

Eficiența panourilor fotovoltaice indică, în general, performanță, în primul rând deoarece majoritatea panourilor cu eficiență ridicată utilizează celule de siliciu de tip N de calitate superioară, cu un coeficient de temperatură îmbunătățit și o degradare mai redusă a puterii în timp. Panourile mai rentabile care utilizează celule de tip N beneficiază de o rată mai scăzută de degradare indusă de lumină sau LID, care este de până la 0,25% din pierderea de putere pe an.

Atunci când se calculează pe durata de viață de 25-30 de ani a panoului, multe dintre panourile cu performanță înaltă sunt încă în măsură să genereze 90% sau mai mult din capacitatea nominală inițială, în funcție de detaliile de garanție ale producătorului. Datorită compoziției de puritate mai ridicată, celulele de tip N oferă un randament mai ridicat, având o toleranță mai mare la impurități și mai puține defecte, crescând eficiența generală.

Suprafața vs. eficiența

Eficiența face o mare diferență în ceea ce privește suprafața de acoperiș necesară. Panourile mai performante generează mai multă energie pe metru pătrat și, prin urmare, necesită o suprafață totală mai mică. Acest lucru este perfect pentru acoperișurile cu spațiu limitat și permite montarea sistemelor de capacitate mai mare pe orice acoperiș.

De exemplu, 12 x panouri solare de 440W cu randament mai ridicat, cu un randament de conversie de 22,5%, vor furniza o capacitate solară totală cu aproximativ 1200W (1,2kW) mai mare decât același număr de panouri de 300W de dimensiuni similare, cu un randament mai scăzut de 17,5%.

  • 12 panouri de 300 W cu o eficiență de 17,5% = 3 600 W
  • 12 panouri de 440 W la o eficiență de 22,5% = 5 280 W

Eficiența în lumea reală

Curbele de putere de mai sus evidențiază relația dintre iradiere și puterea de ieșire a panoului.

În condiții reale de utilizare, eficacitatea funcționării panourilor fotovoltaice depinde de mulți factori externi. În funcție de condițiile locale de mediu, acești factori pot reduce eficiența panoului și performanța generală a sistemului. Factorii principali care afectează randamentul panourilor fotovoltaice sunt enumerați mai jos:

  • Iradianța solară (W/m2)
  • Umbre
  • Orientarea panoului
  • Temperatura
  • Locația (latitudinea)
  • Perioada din an
  • Praf și murdărie

Factorii care au cel mai semnificativ impact asupra eficienței panourilor în condiții reale de utilizare sunt iradierea, umbrirea, orientarea și temperatura.

Radiația solară

Nivelul de iradiere solară, numit și radiație solară, se măsoară în wați pe metru pătrat (W/m2) și este influențat de condițiile atmosferice, cum ar fi norii și fumul, latitudinea și perioada anului.

Iradianța solară medie în afara atmosferei terestre este de aproximativ 1360 W/m2, în timp ce iradianța solară la nivelul solului, calculată ca medie pe tot parcursul anului, este de aproximativ 1000W/m2, motiv pentru care aceasta este cifra oficială utilizată în condiții standard de testare (STC) pentru a determina eficiența și puterea nominală a panourilor solare.

Cu toate acestea, radiația solară poate ajunge până la 1200W/m2 în unele locuri, în mijlocul verii, atunci când soarele este direct deasupra capului. În schimb, rata de radiație solară poate scădea mult sub 500W/m2 într-o zi însorită de iarnă sau în condiții de ceață.

Umbrirea

În mod firesc, dacă panourile sunt complet umbrite, producția de energie va fi foarte scăzută. Cu toate acestea, umbrirea parțială poate avea, de asemenea, un impact mare, nu numai asupra eficienței panourilor, ci și asupra fiabilității și eficienței totale a sistemului.

Spre exemplu, umbrirea parțială a unui singur panou dintr-un lanț poate reduce puterea de ieșire cu 50% sau mai mult, reducând puterea întregului lanț cu o cantitate semnificativă; panourile sunt conectate în serie și umbrirea unui panou afectează întregul lanț.

Mai mult decât atât, umbrirea permanentă sau fixă pe o suprafață mică poate cauza defectarea diodelor de bypass, ducând la probleme mai grave. Prin urmare, este foarte important să încerci să reduci sau să elimini umbrirea, dacă este posibil.

Din fericire, există dispozitive suplimentare cunoscute sub numele de optimizatoare și microinvertoare, care pot reduce efectul negativ al umbririi, în special atunci când doar un număr mic de panouri sunt umbrite.

Utilizarea în paralel a unor șiruri mai scurte poate contribui la reducerea impactului umbririi, deoarece panourile umbrite dintr-un șir nu vor reduce producția de curent a șirurilor paralele neumbrite.

Temperatură vs. eficiență

Puterea nominală a unui panou solar, măsurată în wați (W), este calculată în condiții standard de testare (STC) la o temperatură a celulei de 25°C și un nivel de iradiere de 1000W/m2. Cu toate acestea, în condiții reale de utilizare, temperatura internă a celulei crește, în general, cu mult peste 25°C, în funcție de temperatura aerului înconjurător, viteza vântului, momentul zilei și cantitatea de iradiere solară (W/m2).

Pe vreme însorită, temperatura internă a celulei este de obicei cu 20-30°C mai mare decât temperatura aerului înconjurător, ceea ce echivalează cu o reducere de aproximativ 8-15% a puterii totale de ieșire – în funcție de tipul de celulă solară și de coeficientul său de temperatură.

Majoritatea producătorilor specifică, de asemenea, puterea nominală în condiții NOCT sau temperatura nominală de funcționare a celulei, pentru a oferi o estimare medie reală a randamentului panoului solar. Performanța NOCT este de obicei specificată la o temperatură a celulei de 45°C și un nivel de iradiere solară mai scăzut de 800W/m2, care încearcă să aproximeze condițiile medii de funcționare ale unui panou fotovoltaic din lumea reală.

Dimpotrivă, temperaturile extrem de scăzute pot crește producția de energie peste valoarea nominală, deoarece tensiunea celulei fotovoltaice crește la temperaturi mai scăzute, sub STC (25°C). Panourile solare pot depăși puterea nominală a panoului (Pmax) pentru perioade scurte de timp în timpul vremii foarte reci. Acest lucru se întâmplă adesea atunci când lumina solară pătrunde pe deplin după o perioadă de vreme noroasă.

Coeficientul de temperatură al puterii

Temperaturile celulelor peste sau sub STC vor reduce sau vor crește puterea de ieșire cu o anumită valoare pentru fiecare grad peste sau sub 25°C. Acest lucru este cunoscut sub numele de coeficient de temperatură a puterii , care este măsurat în %/°C.

Panourile monocristaline au un coeficient mediu de temperatură de -0,38% /°C, în timp ce panourile policristaline au un coeficient ușor mai mare, de -0,40% /°C.

Celulele monocristaline IBC de tip N au un coeficient de temperatură mult mai bun (mai scăzut) de aproximativ -0,30%/°C, în timp ce cele mai performante celule la temperaturi ridicate sunt celulele HJT (heterojoncțiune), care au un coeficient de temperatură de până la -0,25% /°C.

Coeficientul de temperatură al diferitelor tehnologii de celule fotovoltaice

Coeficientul de temperatură al puterii se măsoară în % pe °Cmai mic este mai eficient.

  • Celule policristaline de tip P – 0,39 – 0,43 %/°C
  • Celule monocristaline de tip P – 0,35 până la 0,40 %/°C
  • TOPcon monocristalin de tip N – 0,29 până la 0,32 %/°C
  • Celule monocristaline tip N IBC – 0,29 până la 0,31 %/°C
  • Celule monocristaline tip N HJT – 0,25 până la 0,27 %/°C

Graficul de mai jos evidențiază diferența de pierdere de putere între panourile care utilizează diferite tipuri de celule fotovoltaice. Celulele cu heterojoncțiune de tip N (HJT), TOPcon și IBC prezintă pierderi de putere mult mai mici la temperaturi ridicate în comparație cu celulele tradiționale poli și monocristaline de tip P.

Tabel comparativ al puterii și temperaturii panourilor solare pentru diferite tipuri de celule – Ține cont că temperatura celulei (panoului) este de obicei cu 20 până la 30°C peste temperatura aerului înconjurător.

Note privind graficul Putere vs Temperatură:

  • STC = Condiții standard de testare – 25°C(77°F)
  • NOCT = Temperatura nominală de funcționare a celulei – 45°C(113°F)
  • Temperatură ridicată a celulei = Temperatura tipică a celulei în timpul verii toride – 65°C(149°F)
  • Temperatura maximă de funcționare = Temperatura maximă de funcționare a panoului în timpul temperaturilor extrem de ridicate montat pe un acoperiș de culoare închisă – 85°C(185°F)

Temperatura celulei este în general cu 20°C mai mare decât temperatura aerului ambiant, ceea ce echivalează cu o reducere de 5-8% a puterii de ieșire la NOCT. Cu toate acestea, temperatura celulei poate crește până la 85°C atunci când este montată pe un acoperiș de culoare închisă, în timpul unor zile foarte fierbinți de 45°C, fără vânt, care este considerată în general temperatura maximă de funcționare a unui panou solar.

Compararea eficienței celulelor fotovoltaice solare 2024

Cele mai eficiente panouri solare de pe piață utilizează, în general, fie celule de siliciu monocristalin de tip N (IBC), fie alte variante de tip N foarte performante, inclusiv celule cu heterojuncție (HJT) și TOPcon.

Majoritatea producătorilor au utilizat în mod tradițional celule mono-PERC standard și mai ieftine de tip P; cu toate acestea, mulți producători de volume mari, inclusiv JinkoSolar, JA Solar, Longi Solar, Canadian Solar și Trina Solar, se orientează în prezent rapid către celule de tip N mai eficiente, utilizând modele de celule HJT sau TOPcon.

Eficiența panourilor în funcție de tipul de celulă

  • Policristaline – 15-18 %
  • Monocristalină – 16,5 până la 19%
  • PERC policristalin – 17 până la 19,5%
  • PERC monocristalin – 17,5 până la 21%
  • Monocristalin de tip N – 19 până la 21,5%
  • TOPcon monocristalin de tip N – 21 până la 22,8%
  • HJT monocristalin de tip N – 21,2 până la 23,6%
  • Monocristalin tip N IBC – 21,8-24,2% **

** Au apărut mai multe variante noi de arhitecturi de celule IBC (Interdigitated Back Contact), a căror construcție exactă nu a fost pe deplin dezvăluită. Printre acestea se numără tehnologia HPBC (Hybrid Passivated Back Contact) a LONGi Solar și tehnologia celulară ABC (All Back Contact) a Aiko Solar.

* Tabel comparativ cu eficiența medie aproximativă a celulelor fotovoltaice solare – Tipuri de siliciu mono și poli

Cost vs. eficiență

Toți fabricanții produc o gamă de panouri cu randamente diferite, în funcție de tipul de siliciu utilizat și de faptul dacă acestea încorporează PERC, multi busbar sau alte tehnologii de celule. Panourile foarte eficiente de peste 21 % cu celule de tip N sunt, în general, mult mai scumpe, astfel încât, dacă costul este o limitare majoră, acestea ar fi mai potrivite pentru locațiile cu spațiu de montare limitat.

În caz contrar, poți plăti o primă pentru aceeași capacitate energetică care ar putea fi obținută prin utilizarea a 1 sau 2 panouri suplimentare. Cu toate acestea, panourile cu randament ridicat care utilizează celule de tip N vor fi aproape întotdeauna mai performante și mai durabile decât panourile care utilizează celule de tip P datorită ratei mai scăzute de degradare indusă de lumină sau LID, astfel încât costul suplimentar merită de obicei pe termen lung.

De exemplu, un panou cu eficiența ridicată de 400W+ ar putea costa 1740 RON sau mai mult, în timp ce un panou obișnuit de 370W va costa de obicei mai aproape de 920 RON. Acest lucru echivalează cu aproximativ 2.49 RON pe watt față de 4.48 RON pe watt.

Cu toate că, în cazul principalilor producători, precum Sunpower, Huawei și REC, panourile mai scumpe oferă performanțe mai ridicate, cu rate de degradare mai mici și, în general, sunt însoțite de o perioadă mai lungă de garanție a producătorului sau a produsului, astfel încât este adesea o investiție înțeleaptă.

Dimensiunea panoului vs. eficiența

 

Eficiența panoului este calculată prin împărțirea puterii nominale la suprafața totală a panoului, astfel încât un panou de dimensiuni mai mari nu înseamnă întotdeauna o eficiență mai mare. Cu toate acestea, panourile mai mari care utilizează celule de dimensiuni mai mari măresc suprafața celulelor, ceea ce crește eficiența globală.

În trecut, cele mai comune panouri rezidențiale foloseau panouri pătrate standard de 6” (156 mm) cu 60 de celule, în timp ce sistemele comerciale foloseau panouri de format mai mare cu 72 de celule. Cu toate acestea, în 2020 a apărut o nouă tendință în industrie în ceea ce privește dimensiunile mult mai mari ale panourilor construite în jurul unor celule de dimensiuni mai mari, care au crescut eficiența panourilor și au sporit puterea de ieșire până la un impresionant 600W.

Dimensiuni comune ale panourilor solare

  • Panou cu 60 de celule (120 HC) : Lățime aproximativă 0,98 m x lungime 1,65 m
  • Panou cu 72 de celule (144 HC) : Lățime aproximativă 1,0 m x lungime 2,0 m
  • Panou cu 96/104 celule: Lățime aproximativă 1,05m x lungime 1,75m
  • Panou cu 66 de celule (132 HC): lățime aproximativă 1,10m x lungime 1,85m
  • Panou cu 78 de celule (156 HC): Lățime aproximativă 1,30 m x lungime 2,4 m

HC = celule tăiate pe jumătate

Un panou standard cu 60 de celule (1m x 1,65m) cu un randament de 18-20% are de obicei o putere nominală de 300-330 wați, în timp ce un panou care utilizează celule cu randament mai ridicat, de aceeași dimensiune, poate produce până la 370W. După cum s-a explicat anterior, cele mai eficiente panouri de dimensiuni standard utilizează celule de înaltă performanță de tip N IBC sau Interdigitated Back Contact, care pot atinge un randament al panoului de până la 22,8% și pot genera o putere de 390 – 440 wați.

Modulele populare cu jumătate de celulă sau cu celule divizate au un număr dublu de celule cu aproximativ aceeași dimensiune a panoului. Un panou cu 60 de celule în format semicelular este dublat la 120 de celule, iar 72 de celule în format semicelular are 144 de celule. Configurația cu celule tăiate pe jumătate este ușor mai eficientă, deoarece tensiunea panoului este aceeași, dar curentul este împărțit între cele două jumătăți. Datorită curentului mai mic, panourile semicuprinse au pierderi rezistive mai mici, ceea ce duce la creșterea eficienței și la un coeficient de temperatură mai mic, ceea ce contribuie la creșterea eficienței de funcționare.

Noi celule de top mai mari și panouri de 600W+ putere

Pentru a reduce costurile de producție, a crește eficiența și puterea, producătorii de panouri solare au renunțat la dimensiunea standard de 156 mm (6″) a plăcilor de celule pătrate în favoarea unor dimensiuni mai mari ale plăcilor.

Există în prezent o varietate de dimensiuni de celule disponibile, cele mai populare fiind de 166 mm, 182 mm și 210 mm. Celulele mai mari, combinate cu noile formate de panouri mai mari, au permis producătorilor să dezvolte panouri solare extrem de puternice, cu puteri de până la 700 W.

Dimensiunile mai mari ale celulelor au o suprafață mai mare și, atunci când sunt combinate cu cele mai recente tehnologii de celule, cum ar fi multi-busbar (MBB), TOPcon sau Tiling Ribbon, pot crește eficiența panoului cu peste 22%.