Energie regenerabilă

Tot ce trebuie să știi despre garanția panourilor fotovoltaice

Înainte de a instala un sistem fotovoltaic, există diverse aspecte care trebuie evaluate pentru a te asigura că alegi panourile potrivite, bazându-te pe furnizorii potriviți. Una dintre cele mai puțin considerate, dar extrem de importante caracteristici se referă la ceea ce ține de garanție pentru panourile fotovoltaice.

Produsele vândute în piețele europene trebuie să respecte niște garanții legale minime, în timp ce altele sunt opționale și depind de fiecare companie.

Prin urmare:

Ce se întâmplă dacă se sparg componentele kitului de panouri solare?

Ce fac dacă producția de energie a scăzut fără niciun motiv?

Care este perioada pe care o acoperă panourile fotovoltaice?

Și întrebările nu se termină aici – garanția oferită de firma de montaj nu este aceeași cu cea oferită de producător.

Înțelegem că ambii termeni pot provoca confuzie și, prin urmare, în acest articol vom explica:

  • Ce include garanția panoului solar?
  • Tipuri de garanție oferite de producători
  • Garanție pentru montaj sau manoperă
  • Acoperă garanția alte elemente ale sistemului?
  • În ce situații ar putea fi anulată?

Iată tot ce trebuie să știi despre garanția fotovoltaică , pentru a face o alegere în cunoștință de cauză și o investiție informată în sectorul energiei verzi.

Cum funcționează garanția la panourile fotovoltaice?

Toate panourile fotovoltaice vin cu garanții ca protecție pentru consumatorii care aleg să achiziționeze aceste produse și să le instaleze pentru a produce energie electrică într-un mod durabil. Conform legii, există niveluri minime de garanție pe care firmele din sector trebuie să le respecte, asigurând standarde specifice produselor fotovoltaice.

Prima garanție vizează defectele de fabricație și conformitatea produsului, protecție care asigură integritatea materialelor și a procesului de fabricație pentru un anumit număr de ani. Această garanție acoperă o serie de elemente ale sistemului precum sticla, rama, celulele fotovoltaice, conectorii și chiar EVA – materialul care leagă diferitele componente ale panoului.

A doua garanție se referă la performanța panoului fotovoltaic și te protejează împotriva oricăror scăderi de eficiență sub anumite niveluri într-o anumită perioadă de timp. În practică, întrucât degradarea naturală a siliciului reduce progresiv puterea modulelor, companiile sunt obligate să ofere o garanție liniară minimă asupra performanței panourilor în timp, ținând cont de acest fenomen.

Alte protecții sunt excluse în garanțiile legale, precum garanția panourilor fotovoltaice împotriva grindinei sau a altor evenimente atmosferice. Cu toate acestea, deoarece fiecare companie oferă protecții suplimentare sau asigurări împotriva evenimentelor precum furturile și incendiile sistemului, este important să se evalueze cu atenție toate garanțiile și asigurările puse la dispoziție de furnizor/instalator.

Ce include garanția panoului solar?

Majoritatea producătorilor de panouri solare fotovoltaice oferă o garanție care protejează împotriva imperfecțiunilor produsului în sine (producător) și alta legată de performanță, adică împotriva degradării timpurii a sistemului.

Garanțiile oferă securitate financiară împotriva defectelor sistemului solar, a problemelor de performanță sau a altor tipuri de incidente, astfel încât să poți repara instalația sau să schimbi piese din cauza unor defecțiuni neprevăzute.

Atenție, înainte de a alege orice producător, citește toate detaliile. Panourile solare au o durată de viață utilă de 25 de ani și ar trebui să reziste pentru o lungă perioadă de timp.

Tipuri de garanții pentru sisteme de panouri fotovoltaice

Sistemul fotovoltaic complet poate fi împărțit în 4 tipuri de garanții:

  • Garanție panou fotovoltaic (oferită de producătorul panoului solar – de 10 până la 25 de ani, în funcție de brand)
  • Garantie de productivitate/garantie de performanță (furnizată de producatorul panoului

solar – de obicei este de 25 de ani)

  • Garanție invertor fotovoltaic și acumulatori (oferită de producătorul invertorului: 5 ani pentru invertoarele standard și până la 20-25 ani pentru microinvertoare).
  • Garanție de performanță (de obicei 2 până la 10 ani)

Este important de știut că majoritatea kiturilor de panouri fotovoltaice își pierd garantia dacă instalația este mutată din locația inițială în care a fost instalat .

 

Tipuri de garanțiiPanou solar BASICPanou solar MEDIUPanou solar HIGH-ENDPanou solar PREMIUM
Garanția produsului12 /15 ani acoperire20 de ani acoperire25/30 de ani de acoperire conform producătorului40 de ani de acoperire (SunPower)
Garanție de putereVa avea 82/85% din puterea inițială la 25 de aniVa avea 86% din puterea inițială la 25 de aniVa avea 87% din puterea inițială la 25 de aniVa avea 87% din puterea inițială la 40 de ani
Garanție de serviceNuNu25/30 de ani la unele branduri40 de ani

(doar SunPower)

 

Garanție de produs: care este garanția unui panou fotovoltaic?  

Durata minimă a garanției de conformitate este de minim 2 ani pentru defecte de fabricație al produsului, deși multe companii oferă o acoperire mult mai lungă, datorită proceselor de producție din ce în ce mai eficiente și tehnologiilor fotovoltaice de mare încredere.

În ceea ce privește scăderea randamentului garanția minimă este de 20 de ani , dar și în acest caz unele companii oferă condiții mai bune.

Cele mai bune companii din sector  precum LONGi, AIKO, Canadian Solar sau Sunpower oferă o garanție de 25 de ani la panourile fotovoltaice – acoperire mai mult decat suficienta având în vedere ca durează în medie 8-10 ani pentru a amortiza cheltuiala inițială, iar durata de viață utilă a sistemelor este în jur de 25 de ani.

Această garanție se aplică doar panoului solar ca produs și nu și performanței produsului (atâta timp cât acesta rămâne peste 80%), deoarece performanța în sine este acoperită de garanția de putere fixă.

Dacă un producător de panouri oferă mai puțin de 10 ani de garanție a produsului – nu merită cumpărate. Cu toate acestea, probabilitatea unei defecțiuni complete a unei instalații fotovoltaice este foarte mică (1 din 10.000).

Garanție branduri de top panouri solare

Denumire brandNumăr de ani
AIKO25 de ani
SunPower25 de ani
LONGi12-25 ani
Canadian Solar12-25 ani
Panasonic15 ani
Hanwha Q.Cells10-12 ani
Trina Solar10 ani
ET Solar10 ani

Garanție de performanță sau de putere liniară 

Panourile solare își pierd o parte din puterea maximă în timp. Pierderea de putere este mai mare în condiții meteorologice dificile, cum ar fi căldură excesivă sau temperaturi foarte scăzute.

Există două tipuri de garanție pentru putere fixă: (1) garanție liniară și (2) garanție pe mai multe niveluri.

Garanția pe mai multe niveluri presupune că la fiecare x ani eficiența poate fi redusă la un nivel y. Garanția liniară (cea mai bună) definește modul în care eficiența scade de la an la an.

În cele mai multe cazuri, primul nivel este primii 10 ani în care este permisă o pierdere de putere nominală de 10%. În următorii 15 ani, puterea nominală poate fi redusă cu încă 5-10%.

În garanția de putere liniară, pierderea anuală de eficiență este de aproximativ -0,5% până la -0,7%.

Dacă scăderea este semnificativ mai mare decât cea specificată de producător, poți utiliza garanția de putere constantă. Garanția standard este de 25 de ani. Cele mai multe branduri bune au o pierdere maximă de putere de la -0,5% la -0,7% pe an.

Această rată este de obicei puțin mai mare în primii ani și este un fenomen complet natural, face parte din degradarea naturală a unui panou solar. Dacă un panou solar își pierde eficiența cu 0,5%, înseamnă că după 25 de ani va genera în continuare 87,5% din producția maximă.

Putere constantă garantată de producatorii high-end sau premium

Denumire brandPerformanță garantată după 25 de ani
SunPower88,3%
AIKO87,0%
LONGi82-87%
Canadian Solar82-86%
LG82-86%
Panasonic82,5%

Multe branduri folosesc criterii diferite pentru a-și calcula pierderile. Aceasta se bazează pe condițiile standard de testare (STC), în care panourile fotovoltaice sunt testate în următoarele condiții:

  • Temperatura modulului – 25ºC
  • 1.000 W/m2
  • Spectrul AM 1.5

Garanția produsului este mult mai importantă decât garanția puterii de ieșire, așa că îți recomandăm să alegi un producător de panouri solare cu o perioadă cât mai lungă de garanție.

Garanție invertoare fotovoltaice și acumulatori

Panourile fotovoltaice nu sunt singura componentă a unui sistem care utilizează energia solară pentru a produce electricitate. Un dispozitiv fundamental este invertorul. Acesta este sistemul care convertește energia electrică de curent continuu în curent alternativ, astfel încât să poată fi folosită pentru autoconsum, transfer în rețea și reîncărcare bateriilor sistemului de stocare.

Garanția invertorului fotovoltaic este semnificativ diferită de garanția care acoperă panourile solare. În cele mai multe cazuri, garanția invertorului va fi mult mai scurtă decât garanția panoului solar.

Invertoarele sunt în general comercializate cu o garanție de 5 ani. Unele mărci precum SMA Solar au o garanție extinsă care poate dura 10, 15 sau chiar 20 de ani. Durata de viață a invertorului este de obicei de 8 până la 12 ani, astfel o garanție extinsă este o soluție bună.

Garanția invertorului este probabil cea mai importantă garanție pentru întregul sistem fotovoltaic.

Garanția unui microinvertor este mult mai lungă decat cea a invertoarelor convenționale, care deservește întreaga instalatie. Micro invertorul convertește energia dintr-un singur panou fotovoltaic. Din acest motiv, au o tensiune și o temperatură de funcționare mult mai scăzute. Majoritatea microinvertoarelor au o garanție de 25 de ani, care este mult mai apropiată de durata de viață a panourilor solare fotovoltaice.

Garanția pentru acumulatorii fotovoltaici este, de asemenea, în general de 5 ani. Cu toate acestea puteți găsi companii care oferă o acoperire mai îndelungată.

Garantie montaj 

Majoritatea, dacă nu toți instalatorii oferă o garanție pentru instalare. Această garanție poate varia de la instalator la instalator.

Întreabă întotdeauna ce include garanția de instalare a sistemului fotovoltaic. O garanție de bună performanță acoperă toate defecțiunile: problemele de instalare, cablare, locația invertorului și panourile solare.

În conformitate cu garanția de instalare convenită, defecțiunile trebuie reparate sau înlocuite gratuit. Garanția de performanță se aplică numai lucrării și nu produsului (care este acoperit de producător).

De asemenea, este recomandat să alegi o firmă de montaj autorizată , care să-ți ofere ajutorul de care ai nevoie pe termen lung.

Întrebări Frecvente 

Ce se întâmplă când expiră garanția la sistemul de panouri fotovoltaice? 

Există puține informații despre ce se întâmplă atunci când garanția expiră, deoarece panourile solare sunt încă o tehnologie nouă, mai ales pe piața privată.

Generațiile anterioare de panouri fotovoltaice (2000-2010) continuă să funcționeze fără probleme notabile.

Durata de viață a panourilor solare moderne ar trebui, teoretic, să fie între 30 și 40 de ani. La expirarea garanției, panourile pur și simplu vor continua să funcționeze ani de zile, iar singura diferență este că în caz de probleme, acestea trebuie înlocuite sau reparate pe cheltuială proprie.

De asemenea, se știe deja că un invertor convențional trebuie înlocuit după aproximativ 10 – 12 ani de funcționare.

Ce nu este inclus în garanția panoului solar?

Costurile de instalare sau forța de muncă împreună cu piesele de transport nu sunt acoperite de producător.

Deteriorări ale instalației din cauza dezastrelor naturale, cum ar fi inundații, incendii, uragane, cutremure etc. Panourile fotovoltaice au rezistență mare și sunt pregatite pentru condiții extreme.

Costul forței de muncă și transportul pieselor în caz de înlocuire.

Repararea daunelor cauzate de utilizarea necorespunzătoare a sistemului, întreținerea incorectă sau deteriorarea cauzată de terți precum vandalism, furt, spargere accidentală sau alte tipuri de situații care nu pot fi controlate de producător.

În ce condiții se anulează garanția pentru panourile fotovoltaice?

  • punerea în funcțiune de către personal neautorizat;
  • montajul necorespunzător în conformitate cu precizările producătorului;
  • produsele asupra cărora au fost efectuate intervenții neautorizate;
  • instalarea, montarea, punerea în funcțiune și folosința în condiții necorespunzătoare și neglijență în utilizare,
  • produsele care prezintă defecte fizice produse în urma șocurilor mecanice / electrice / termice (spărturi, zgârieturi, crăpături, arsuri, deformări, etc);
  • oxidarea, pătrunderea de lichide sau corpuri străine în produse;
  • deteriorarea sau distrugerea etichetelor, sigiliilor, seriilor de fabricație;
  • modificarea sau completarea datelor din certificatul de garanție. Orice modificare făcută trebuie însoțită de către semnătură și ștampilă.

Este necesar să fac o asigurare pentru a proteja întreaga instalație fotovoltaică?

Ca regulă generală, asigurarea pentru panouri solare este inclusă în asigurarea locuinței și astfel se protejează întreaga instalație.

În acest sens, depinde dacă asigurătorul include sistemul fotovoltaic ca parte a structurii locuinței sau nu.

Fiecare politică este unică. Astfel, este important să te consulți cu furnizorul și să te asiguri în ce cazuri garanția acoperă panourile solare.

În orice caz, este o alternativă recomandată care-ți poate proteja sistemul împotriva vremii nefavorabile sau a altor motive care nu includ garanția producătorului sau a instalatorului(firma de montaj).

Este transferabilă garanția unui panou fotovoltaic?

Dacă ai achiziționat sistemul și vinzi casa, garanția la panourile solare se transferă în majoritatea cazurilor noului proprietar.

Va fi necesar să contactezi compania de montaj pentru a face un transfer către noul proprietar.

În cazul închirierii sistemului fotovoltaic, garanția se transferă noului chiriaș în momentul începerii contractului de închiriere.

Cu toate acestea, cea mai bună opțiune este să te consulți cu firma care a efectuat instalarea pentru a urma pașii corecți și pentru a evita eventuale probleme.

Care este durata de viață medie pentru fiecare componentă a sistemului de panouri fotovoltaice?

Componente instalații fotovoltaiceDurata de viață medie
Panou fotovoltaicPosibilitate de peste 25 de ani
Invertor solarPosibilitate de peste 25 de ani
Structura suport panouluiPosibilitate de peste 25 de ani
Contor bidirecționalPosibilitate de peste 20 de ani
Panou de protecție AC și ACPosibilitate de peste 25 de ani
BateriiPosibilitate de peste 4 ani (maximum 7 – 8)
CablarePosibilitate de peste 25 de ani

Garanție panou fotovoltaic: concluzii

Panourile fotovoltaice sunt produse de înaltă tehnologie, realizate de companii specializate, care le pot garanta durabilitatea, eficiența și rezistența la evenimentele atmosferice pe mai mulți ani.

Dacă panourile sunt de calitate excelentă și mărci certificate, vor rezista fără probleme chiar și fenomenelor meteorologice intense. În orice caz, optarea pentru panouri fotovoltaice cu garanții mai mari de 20 de ani îți va permite să faci față în liniște totală fazei de amortizare a investiției în sistemul de panouri fotovoltaice solare.