Legal

Leasing, închiriere sau achiziție de panouri fotovoltaice: care este cea mai bună opțiune pentru tine?

Leasing, închiriere sau achiziție? Îți prezentăm principalele diferențe dintre cele trei opțiuni.

Piața energiei solare pentru consum propriu crește pe zi ce trece, iar modalitățile prin care putem beneficia de o instalație de panouri solare sunt din ce în ce mai numeroase.

Când decizi să instalezi panouri solare acasă, trebuie să știi că există mai multe modalități prin care poți beneficia de energia fotovoltaică la un cost redus prin finanțare.

Principalele modalități prin care poți achiziţiona instalaţii de autoconsum sunt: prin leasing de panouri solare, renting de energie solară (formă de închiriere de panouri solare) sau prin cumpărarea panourilor.

Soluțiile de leasing și închiriere de panouri solare abia încep să câștige popularitate în România, fiind mai puțin cunoscute de populație.

Aici îți vom explica cum funcționează leasingul și închirierea și care sunt diferențele dintre această soluție și cumpărarea clasică de panouri solare.

Ce este leasingul de energie solară?

Leasingul de energie solară este o modalitate de finanțare a panourilor solare fără a apela la bancă.

În acest sens, compania care oferă serviciul se ocupă de întreaga investiție inițială, fără ca beneficiarul să trebuiască să facă vreun efort financiar.

Plata sistemului prin leasing se va face în rate stabilite cu compania. La sfârșitul perioadei, instalația fotovoltaică devine proprietatea proprietarului locuinței.

Ce este închirierea panourilor solare?

Închirierea panourilor solare funcționează în mod similar leasingului, ceea ce înseamnă că persoana care optează pentru acest serviciu poate beneficia de o instalație de autoconsum fără a face o investiție inițială, plătind lunar chiria instalației fotovoltaice.

Închirierea panourilor solare, pe lângă opțiunea de a plăti instalația treptat, include și alte servicii suplimentare, precum întreținerea, funcționarea și actualizarea echipamentului.

Adesea vorbim despre închiriere ca fiind un contract de închiriere, deoarece funcționează în mod similar cu închirierea unui apartament: plătești o sumă lunară, dar proprietarul locuinței (în acest caz, sistemul) este responsabil pentru funcționarea elementelor sale (uși, ferestre sau aparate electrocasnice) pentru a-ți oferi serviciul presupus.

Închirierea este un concept similar cu acest contract de închiriere, de aceea uneori poți vedea acești termeni folosiți în mod interschimbabil.

Care sunt diferențele dintre leasing și închirierea de panouri solare?

Leasingul și rentingul (închirierea) funcționează în mod similar.

Principala diferență între aceste două modalități de închiriere a panourilor solare este că, la sfârșitul contractului, în cazul leasingului, clientul devine proprietarul instalației, în timp ce în cazul rentingului, poate, dar nu trebuie neapărat să existe o opțiune de cumpărare a instalației, pe care clientul o poate exercita sau nu, pentru a păstra echipamentul.

Cu toate acestea, contractul poate fi prelungit sau se poate solicita unul nou.

În plus, rentingul include mai multe servicii decât leasingul, așa cum am menționat anterior.

Care este diferența dintre leasing, renting și finanțarea instalațiilor fotovoltaice?

Achiziționarea de panouri solare poate fi finanțată printr-un împrumut bancar tradițional.

Cu toate acestea, diferența dintre leasing sau renting și achiziționarea panourilor solare este că achiziționarea implică o investiție, iar închirierea nu.

În România, majoritatea băncilor oferă credite pentru panouri fotovoltaice pe perioade de 5-7 ani, deși unele instituții financiare oferă și opțiuni extinse până la 10 ani.

În cazul rentingului sau închirierii, contractele pot ajunge până la 20 de ani.

Principalele instituții financiare din România care oferă credite pentru panouri fotovoltaice includ:

  • Banca Transilvania (BT) – oferă credite verzi pentru panouri fotovoltaice destinat companiilor, cu investiția amortizându-se în 4-7 ani
  • BCR (Banca Comercială Română) – oferă finanțare pentru panouri fotovoltaice prin parteneriate cu furnizori precum E.ON, cu dobânzi începând de la 9,49% pentru clienții cu salariul la BCR
  • Raiffeisen Bank – oferă credite verzi pentru achiziția de panouri fotovoltaice cu consultanță specializată și gestionarea întregului proiect tehnic
  • ING Bank – oferă credite cu dobândă redusă de 7,99%/an pentru produse ECO, inclusiv panouri solare sau fotovoltaice, cu sume până la 200.000 lei

De asemenea, multe dintre aceste bănci oferă co-finanțarea proiectelor PNRR și colaborează cu instalatori certificați ANRE pentru implementarea completă a sistemelor fotovoltaice.

În plus, în cazul achiziționării sau finanțării, ești proprietarul sistemului încă de la început și, prin urmare, dincolo de garanții, ești responsabil pentru funcționarea acestuia.

Avantajele leasingului unui sistem fotovoltaic

Dacă decizi să optezi pentru închirierea unui sistem de autoconsum, vei beneficia de următoarele avantaje:

  • Nu există plată inițială: sistemul poate fi plătit în rate pe o perioadă de până la 20 de ani și vei avea posibilitatea de a-l păstra pentru a te bucura de el până la 10 ani, fără a mai avea rate de plătit (durata de viață a unei instalații poate fi de 25-30 de ani)
  • Economisești la factură încă din prima lună: rata lunară a sistemului ar trebui să fie mai mică decât economiile generate la factură, astfel încât economisești încă din primul moment.
  • Nu necesită întreținere: companiile care închiriază panourile solare se ocupă de întreținerea sistemului prin instalatori certificați ANRE. Beneficiarul instalației va trebui doar să o curățe în mod obișnuit.
  • Pentru a putea accesa programe de finanțare precum Casa Verde Fotovoltaice sau REPowerEU, este necesar să fii proprietarul imobilului unde se instalează sistemul fotovoltaic. În cazul închirierii panourilor solare, aceste programe nu sunt accesibile.
  • Compania se ocupă de întreaga instalare a panourilor solare, însă energia generată de acestea îți aparține în proporție de 100%, astfel încât surplusul poate fi compensat prin sistemul de prosumator dacă sistemul fotovoltaic este conectat la rețea, ceea ce reduce și mai mult factura la electricitate.
  • Deși pe piețele europene mature există opțiuni de închiriere pe termen lung cu posibilitatea de achiziționare ulterioară, în România aceste produse sunt încă în dezvoltare. Clienții interesați de alternative la achiziționarea directă pot explora opțiunile de leasing sau creditare oferite de băncile locale și companiile specializate.

Ce este mai convenabil: închirierea, leasingul sau achiziționarea de panouri fotovoltaice?

Răspunsul la această întrebare depinde de fiecare proprietar de locuință.

În funcție de posibilitățile financiare și de liniștea pe care o caută fiecare gospodărie, se poate opta pentru una sau alta dintre aceste opțiuni.

Cu toate acestea, trebuie să se țină cont întotdeauna de faptul că, la achiziționarea panourilor solare, investiția se va recupera în câțiva ani.

În condițiile actuale, fără programe de finanțare pentru autoconsum, în România vorbim, în general, de un randament al investiției între 5 și 7 ani, datorită economiilor generate la factura de energie electrică.

Dacă vorbim despre închiriere sau leasing, închirierea este cu siguranță cea mai bună opțiune, deoarece include mai multe servicii, așa cum am văzut anterior.

În aceste cazuri, nu există o perioadă de recuperare a investiției, deoarece este rentabilă încă din prima zi și nu trebuie să plătești niciun avans.

Nu există perioadă de rambursare.

Fără îndoială, închirierea de panouri solare este cea mai bună opțiune pentru persoanele care nu doresc să se angajeze într-un împrumut bancar și care doresc să nu se preocupe de întreținerea panourilor solare timp de 20 de ani.

Modul de funcționare al instalației de autoconsum nu se schimbă și poate înlocui perfect o parte importantă din alimentarea tradițională cu energie electrică.

În plus, la ElectricUp, indiferent de opțiunea aleasă, te ajutăm să găsești instalatori certificați ANRE pentru montarea panourilor fotovoltaice, respectând normele în vigoare.

Pentru a înțelege mai bine contextul actual și oportunitățile suplimentare disponibile în domeniul energiei regenerabile, îți recomandăm să parcurgi articolul nostru detaliat despre Stimulente fotovoltaice 2025: Avantaje pentru tine, sisteme panouri fotovoltaice solare și baterii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *